Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Læge Jørgen Wither lover slankeresultater

Sammen med kosteksperten Niels Ehler har Jørgen Winther skrevet bogen "Ha' det rigtigt godt".

Den handler dels om de gode leveregler, dels om sundhedspolitik, for Jørgen Winther vil ikke løbe fra, at han har mange kasketter på i denne sag. Han er den professionelle læge, han er Venstres sundhedspolitiske ordfører i Folketinget, og nu er han også blevet kostekspert, fordi han blev grebet af de teorier og konkrete undersøgelser, han stødte på under arbejdet med bogen.

Bogen bygger på disse fire gyldne råd:

  • Spis mest muligt grønt og frisk frugt, mindst 600 gram om dagen.
  • Spis mindst muligt sukker og stivelsesholdige fødevarer.
  • Tag et dagligt kosttilskud af omega 3-fedtsyrer.
  • Vær fysisk aktiv mindst fire timer om ugen.

Det vil sikkert overraske de fleste, at de to forfattere sætter hvidt brød, kartofler, pasta og ris i samme usunde kasse som slik, kager, syltetøj og kiks.

Pointen er, at alt dette har de samme egenskaber, at de får blodsukkeret til at stige, og at de overbelaster kroppens evne til at producere insulin. Så pas på med dem.

Når blodsukkeret er højt, lagres al næring som fedt, og samtidig stopper fedtforbrændingen. Problemet øges med alderen, og når du er fysisk passiv.

2.000 års sundhedsviden
Bogens mange diskussioner og analyser om nutidens farlige kostvaner kontra det oprindelige menneskes sunde levevis illustreres bl.a. af et muntert interview med et par 2.000 år gamle østjyder, Tollundmanden og Grauballemanden.

De fortæller beredvilligt om jernalderens menu med rigeligt mange urter, mælkebøtter, pileurt, gåsefod, vårsalat og nyudsprungne bøgeblade (som heldigvis snart er til rådighed i rigelige mængder). Om friske bær og frugter, kogte fisk og kød fra vildtlevende dyr.

En vigtig pointe for Winther og Ehler er, at nutidens dyriske kost mangler de vigtige omega3-fedtsyrer. Kort fortalt er disse fedtsyrer afgørende for, at vi ikke udvikler hjerte-kar-sygdomme, og at kroppen generelt ikke oplever betændelses- og irritationstilstande.

Kroppen fremstiller dem ikke selv, men disse fedtsyrer findes især i fisk og skaldyr. De findes i forhøjet grad i menneskets modermælk for at sikre udviklingens af barnets hjerne. Det kan man så tænke lidt over.

I bogens politiske afsnit langes der især kraftigt ud efter lægen Arne V. Astrup, som i mange år hævdede, at sukker ikke feder. Jørgen Winther kan stadig harmes voldsomt over, at selv det officielle ernæringsråd steg på vognen, så børn og unge efter hans mening direkte er blevet svigtet af rådgivningen gennem de seneste 15 år.

"Jeg kunne tænke mig, at vi politisk foreslår en mærkning af sodavand som en sundhedsrisiko på grund af det høje sukkerindhold", siger Jørgen Winther.

For de læsere, der ønsker rollemodeller, er der åbenhjertige fortællinger fra politiske kolleger. Anders Fogh Rasmussen (V) fortæller, hvordan han spiser sundt og hver dag i den travle kalender afsætter en time til motion. Selveste sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tabt ni kg på fem måneder, mest ved at motionere meget. Lene Jensen (S) traf for 18 måneder siden en beslutning og har foreløbig tabt sig 22 kg. Hun var en af dem, der troede, det var o.k. at spise vingummi. I dag bruger hun masser af frugt som slik. Fire ugentlige besøg i fitnesscenter står i kalenderen blandt de vigtigste aftaler.

Bogen lægger op til, at man tænker selv og tager et ansvar for sit eget helbred. Men 192 sider spækket med fakta, provokerende diskussioner og kostprogrammer, gør det ikke nemt at sluge den. Men så kan man jo tage 100 gram om dagen.

Niels Ehler og Jørgen Winther: "Ha’ det rigtig godt", Gyldendal, 192 sider indb. Kr.199.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012