Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hævelser af lakrids

Ved læge Carsten Vagn-Hansen

Spørgsmål. Jeg læser i Århus. Min studiegruppe, der består af mig og en anden intelligent kvinde (som mændene også er bange for), nyder forelæsningerne i fulde drag. Vi læner os tilbage og lader forestillingen pirre vores intellekter. På det seneste er vi begyndt at guffe gulerødder, æbler og grovboller i os samtidigt. Min studieveninde introducerede mig for Kingfishers 100 procent ren lakrids. Og ned røg 200 gram i løbet af måske to-tre uger. En morgen vågnede jeg op og var svulmet op som en spærreballon, der var på nippet til at briste. Det var helt uvant for mig - under mine to graviditeter har jeg aldrig været hævet en eneste millimeter (bortset fra brysterne altså - ja de voksede da til kæmpe, struttende, spektakulære græskar). Mine læge har undersøgt mig på kryds og tværs og kan intet finde nogen steder. To sæt blodprøver er taget, og jeg er jo bare kernesund. Mit blodtryk var ikke påvirket af hævelserne, men som min læge udtrykte det: "også flot". Kan hævelsen skyldes en forgiftningstilstand, der stammer fra lakridserne?

"Hende, der kan li' at putte noget i munden".

Svar. Der er næppe tvivl om, at lakridserne har medført dine hævelser. For meget lakrids kan medføre for højt blodtryk, vand i kroppen (ødemer), tab af kalium og natriumsalt samt uregelmæssig hjerterytme. Man bør ikke bruge lakrids ved for højt blodtryk eller blodmangel, og heller ikke hvis man bruger vanddrivende medicin, der også medfører tab af både kalium og natrium. Man bør ikke bruge lakrids i mere end seks uger uden at holde en pause på to uger.

Men ellers har lakrids mange gode virkninger, når man ikke overdriver. Det er godt for hoste, bronkitis og astma, for maven, leveren, dårlig hals, inflammation og infektioner samt nedsat funktion af binyrebarken. I kinesisk medicin bruger man lakrids mod mangel på qi - livsenergien. Lakrids indeholder også en række phytoøstrogener - planteøstrogener - der virker på de samme steder på cellerne som de rigtige østrogener, men svagere og uden at øge risikoen for kræft. Det medfører, at lakrids i større mængder hæmmer det rigtige østrogen og i små mængder forstærker virkningen.

For lakridselskere, der ikke vil risikere for højt blodtryk, findes der glycyrrizinfri lakrids i form af lakridspræparatet DGL. Det er f.eks. rigtig godt mod mavesår, da det virker direkte helbredende på maveslimhinden og samtidig forebygger nye sår. Det stof i rå lakrids, der giver for højt blodtryk, er fjernet i DGL. Men du må hellere holde dig til at putte noget andet i munden end lakrids under forelæsningerne. I øvrigt kan man, hvis man er optaget af noget spændende, let komme til at spise langt mere, end godt er. Der bliver per automatik puttet og puttet i munden med risiko for, at vægten stiger og stiger. Jeg gad i øvrigt nok vide, hvordan jeres medstuderende reagerer, når I gnasker gulerødder og æbler. Det må være noget forstyrrende.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012