Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Doping - forræderiske spor i urinen

Lær at tage vare på dig selv!

Blandt sportsfolk er der meget delte meninger: Nogle vil gerne have dem, nogle frygter dem: Dopingkontrollerne! Værs’go at aflevere en urinprøve. Hvad kan lægen så finde ud af? Hvordan lykkes det at gennemskue de "sorte får"?

Blodet - vores "livssaft" - indeholder stort set uforanderlige mængder af forskellige stoffer. Anderledes forholder det sig med urinen. Dens sammensætning kan ændres sig temmelig meget alt efter, hvilke lægemidler (og dertil hører også dopingstoffer) vi har indtaget, hvordan stofskiftet virker, og hvilken kost vi spiser. Nyrernes opgave er at opretholde ligevægten i blodet, og de udskiller derfor - såvidt muligt fuldstændigt - de stofskifteprodukter, skadelige stoffer og nedbrydningsprodukter, som ikke længere er nødvendige for kroppen. Også indtagne dopingstoffer forsvinder fra kroppen med urinen. En dopet sports-m/k kan spise og drikke, hvad det skal være - urinen vil under alle omstændigheder indeholde spor af det forbudte stof og forråde ham/hende.

Men du kan se mere ud fra en undersøgelse med det brugervenlige Medi-Test Combi-9 af urinen: Du kan se spor af bestemte belastninger.

Det kan du se af urinprøven
Naturligvis kan man ikke her undersøge for spor af dopingmidler eller lignende substanser. Du kan vurdere nyrernes tilstand på baggrund af urinprøven og se indikationer, som kan lette en mulig diagnose, men lær at tage vare på dig selv med Medi-Test Combi-9. 50 teststrimler til hurtig påvisning af blod, urobilinogen, bilirubin, protein, nitrit, ketonstoffer, ascorbinsyre og glucose i urinen samt til bestemmelse af pH-værdi.

For meget protein?
Desuden har nyrerne til opgave at tilbageholde de stoffer, som kroppen endnu har brug for. F.eks. sørger sunde nyrer for, at der kun kommer meget lidt protein i urinen. Med en teststrimmel kan du undersøge urinen for proteinstoffer. Kostkorrigering eller kosttilskud: hvis der ikke inden for 30 dage sker en normalisering, så søg læge. Det gælder også for de andre måleværdier.

Blod i urinen?
Hos et sundt menneske indeholder urinen intet blod. Viser en teststrimmel alligevel spor af røde blodlegemer i urinen, kan det f.eks. være tegn på små sår forårsaget af nyresten i urinvejene. Andre mulige årsager er betændelse i nyrevæv og urinveje, svulst i eller beskadigelser af nyrerne eller gennemblødningsforstyrrelser. Rødt blodfarvestof i urinen kan tyde på andre sygdomme.

Forhøjet sukkerværdi?
Med Medi-Test Combi-9 kan man hjemme hos sig selv let teste, om urinen indeholder glucose (sukker) - et tegn på mulig diabetes. Ved denne stofskiftesygdom er blodsukkerkoncentrationen forhøjet, og nyrerne skal i stigende grad filtrere glucosen (sukkeret) ud af nyrerne og udskille det gennem urinen. Da diabetikere hurtigst muligt skal i behandlinge, bør man udføre testen regelmæssigt hjemme. Den er let at bruge og et vigtigt redskab til at påvise forhøjet blodsukkerværdi i tide.

Leukocytter i urinen?
Ved hjælp af Medi-Test Combi-9 kan du finde ud af, om urinen indeholder en øget mængde leukocytter (hvide blodlegemer). Det kan nemlig være et tegn på betændelsessygdom i nyrer eller fraførende urinveje.

Sådan bliver urinprøven rigtig
For at undgå forkerte testresultater må patienten rette sig nøje efter lægens anvisninger, når han/hun skal en urinprøve. Oftest kræves det, at den første stråle urin lades i toilettet, inden man gør teststrimlen lettere våd.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012