Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvorfor bør man spise mad med et lavt glykæmisk indeks?

  • Kontrol med blodsukkerniveauet
  • Langsom frigivelse af insulin, hvorved man undgår sukkertrang.
  • Nedsat appetit efter et måltid
  • Længerevarende energi
  • Lavere risiko for hjertesygdom og diabetes
  • Højglykæmisk kost øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm

Selv om ordet "glykæmisk" er velkendt for de fleste diabetikere, og selvom mange svært overvægtige har en øget risiko for at udvikle diabetes type 2, så er der behov for en storstilet indsats fra fødevareindustriens og myndighedernes side for at forklare det glykæmiske princip - og specielt, hvordan man undgår høj-glykæmiske fødevarer.

Et forøgelse af insulinniveauet som følge af indtagelse af højglykæmiske fødevarer kan i betydelig grad øge risikoen for at udvikle kræft i tyk- og/eller endetarmen. Det viser en undersøgelse blandt en stor gruppe amerikanske kvinder foretaget af et forskerteam fra University of California, Los Angeles.

Velunderbyggede forskningsresultater har vist, at hvis man hver dag spiser mere end fem portioner frugt og grønsager, som har et højt indhold af opløselige fibre, kan man i betydelig grad beskytte sig mod kroniske sygdomme som f.eks. diabetes og hjertelidelser - samt mod kræftsygdomme i tyktarm, bryst og prostata. "Fiberhypotesen" går ud på, at en kost, som er rig på fibre, ændrer optagelsen og fordøjelsen i tyktarmen i en positiv retning, for man derved mindsker den direkte udsættelse for kræftfremkaldende stoffer, sikrer, at antioxidanterne bibeholder deres aktivitet, reducerer mængden af svulstfremmende, sekundære galdesyrer og i stigende grad hæmmer svulstudviklingen gennem dannelse af kortkædede fedtsyrer.

Det glykæmiske indeks er et udtryk for, hvor hurtigt kulhydrater optages i fordøjelseskanalen. Højglykæmiske fødevarer stimulerer til en hurtigere, forøget udskillelse af insulin, hvilket er blevet påpeget som en stor risikofare for udvikling af diabetes og kræft. Enkle kulhydrater som f.eks. i pasta og hvidt brød optages hurtigt og ligger højt på det glykæmiske indeks, mens komplekse kulhydrater som f.eks. i frugt, grønsager og fuldkorn optages langsomt og ligger derfor lavt på det glykæmiske indeks.

UCLA-forskernes projekt gik ud på at undersøge, hvordan et øget insulinindhold i blodet som følge af en højglykæmisk kost kan påvirke risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarm. Deres prospektive forsøg fulgte næsten 40.000 kvinder i otte år. I løbet af denne periode holdt man nøje øje med, hvad kvinderne spiste, og hvor mange tilfælde af kræft i tyk- og/eller endetarmen der blev diagnosticeret. Undersøgelsens resultater viser, at der er en betydeligt øget risiko for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen blandt de kvinder, som fik en højglykæmisk kost. Forskerne tilskrev denne øgede risiko til den totale mængde kulhydrater i kosten samt til den del af kulhydraterne, som ikke stammede fra fibre.

Hvis man bremser bugspytkirtlens udskillelse af insulin ved hjælp af en kost, som omfatter mange lavglykæmiske fødevarer, som er rige på opløselige fibre - f.eks. frugt, grønsager, nødder og frø - kan man måske foregribe udviklingen af kræft og stofskiftesygdomme.

Læs også:
Diabetes, kræft og glykæmisk indeks
Glykæmisk indeks: prøv med æbleddike eller Brottrunk
Fødevarer med højt glykæmisk indeks øger risikoen for kræft

Referencer:
Higginbotham S. Zhang ZF, Lee IM, et al. Dietary glycemic load and risk of colorectal cancer in the Women’s Health Study, J Natl Cancer Inst. 4. feb. 2004; 96(3):229-33.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012