Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hostemedicin uden dokumenteret virkning

Danskerne bruger 80 millioner kroner om året på hostemedicin, der ikke har nogen dokumenteret effekt. En halspastil eller en kop varm kamillete med honning kan være lige så effektiv mod hoste, mener Danmarks Apotekerforening og Institut for Rationel Farmakoterapi.

Lægemiddelstyrelsen erkender, at den forskning, der er lavet på hostemedicinens virkning, er så udokumenteret, at ingen af produkterne - på det grundlag - ville blive godkendt i dag. Alligevel kan lægemiddelstyrelsen ikke fjerne hostesaften fra hylderne, for når et lægemiddel først er blevet godkendt, skal det bevises, at det ikke virker, før styrelsen har hjemmel til at fjerne det fra markedet.

Institut for Rationel Farmakoterapi (IRF) er tilknyttet Lægemiddelstyrelsen. Det skal sikre, at de lægemidler, som befolkningen tilbydes, også er præparater med den største virkning, de mindste bivirkninger og til den laveste pris.

IRF mener, at det er spild af penge at købe hostemedicin. Farmaceut Dorte Glintborg forklarer, at der overordnet findes to typer hostemidler, de slimløsende midler og de hostestillende midler. Hun understreger, at der ikke eksisterer en veldokumenteret effekt af de slimløsende produkter. Alligevel blev der i 2001 solgt for 50 millioner kroner slimløsende midler i håndkøb. Derudover viser nogle undersøgelser af hostestillende midler, at effekten ikke er større end ved placebo, altså "snydemedicin" fremstillet af uvirksomme stoffer.

"Men hvis man absolut vil gøre noget, foreslår jeg, at man drikker en kop kamillete med honning eller spiser nogle lakridspastiller" siger Dorte Glintborg

Farmaceut og vicedirektør fra Danmarks Apotekerforening, Helle Pinholt Nielsen, finder ligesom Dorte Glintborg, at kamillete og lakridspastiller kan være udmærkede alternativer til den hostemedicin, som danskere bruger 80 millioner kroner på om året.

Hertil lyder udmeldingen fra kontorchef i Lægemiddelstyrelsen, Per Helbo:

"Så længe læger og patienter er tilfredse med at bruge medicinen, ser jeg ingen grund til, at vi fjerner den!".

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012