Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kaliummangel kan være katastrofal

Kalium er en af de 10 hyppigst forekommende elementer - ikke kun som bestanddel af jordskorpen, men også som vores krops byggesten. Da 85-95% af den kaliummængde, vi optager, igen udskilles, må vi dagligt sørge for, at der ikke opstår kaliummangel. Det kan nemlig være skæbnesvangert.

Forsyningen af vores legeme med det livsvigtige mineral kalium, et essentielt mikroelement, skulle egentlig være sikret på baggrund af den rigelige mængde i den daglige kost. Hvor vigtigt mineralet er for opretholdelsen af den sunde og biologiske stofskifteproces, viser den kendsgerning, at kalium er langt den største del af den livsreddende næringsvæske, som alvorligt syge får på hospitalet, når de skal ernæres intravenøst.

Den nødvendige ligevægt i cellernes og vævenes væskeøkonomi opretholdes i vidt omfang ved hjælp af kalium. I snæver forbindelse med mineralerne magnesium og calcium er kalium nødvendigt for muskulaturens og hjertemusklens virksomhed. Det menneskelige nervesystem er ved videregivelsen af signaler, de såkaldte nerveimpulser, henvist til mineralet kalium. Desuden befinder der sig i hver af de ca. 60 billioner kropsceller kalium, da det bliver betragtet som aktivator af en mængde enzymer eller styringsstoffer. Disse bidrager i hovedsagen til den systematiske omdannelse af sukker til energi og videre til glykogenoplagring i leveren.

Kalium og natrium viser sig at være to af hinanden afhængige "fætre". De to mineraler bør stedse befinde sig i et afbalanceret ligevægtsforhold (om muligt i forholdet 1:1), da de ved tilstedeværelsen af klor holder alle menneskets kropsvæsker på en neutral status. Kalium sørger for den konstante vandandel i de ca. 7 liter blod, der hos den voksne løber gennem det vidt forgrenede åresystem. På denne måde har mineralet en betragtelig andel i den systematiske transport af nærings- og byggestoffer til celler og væv. Kalium sørger for det nødvendige, såkaldte osmotiske tryk, og det medvirker i de mangesidige funktioner i det intersekretoriske kirtelsystem.

Hvorledes kan det komme til en faretruende kaliummangel i organismen? Det er endnu ikke almindeligt bekendt, at en række hyppigt forekommende medikamenter kan formindske den nødvendige udnyttelse af kalium. Hertil hører f.eks. de urindrivende hhv. vandudskillende midler. Kortison og blodtrykssænkende medikamenter , såvel sidst, men ikke mindst den overdrevne brug af afførende substanser af forskelligste art.

En alvorlig kaliummangel opstår hos mennesket ved diarré eller efter opkastninger. En overdreven tilførsel af væske, f.eks. store mængde kaffe og frem for alt alkoholiske drikke, er ligeledes at gøre ansvarlig for en betragtelig kaliummangel: Forvirringen hos alkoholsyge mennesker kan også føres tilbage til kaliummangel.

Under stærk svedudskillelse i forbindelse med kropslige anstrengelse udsondrer kroppen også kalium. Symptomerne på kaliummangel er bl.a. svimmelhed, tørst, muskelkrampe, mental forvirring, forstyrrelser i hjerteaktiviteten og alment hjertebesvær. Meget gunstige ved kaliummangel er friskpressede frugtsafter. Også bananer og abrikoser (også tørrede) er gode kaliumleverandører. Endvidere indeholder forskellige ostetyper, fuldkornsbrød, gær og næsten alle friske frugter og grønsager det livsvigtige mineral.

En ekstrem kaliummangel - fremkaldt af stort væsketab - kan føre til hjertestop og til alvorlige komplikationer i tarm- og blærefunktion såvel som til lammelsesfænomener. Det er vanskeligt at fastsætte menneskets dagsbehov for kalium. Det retter sig altid efter, hvor meget kogesalt, man bruger. Det Tyske Ernæringsselskab anbefaler 6 g kogesalt pr. dag til en voksen. Men realiteten er, at det daglige kogesaltforbrug med ca. 14 g pr. dag er mere end doppelt så højt! Man må selv - i erkendelse af nødvendigheden af mineralet kalium for kroppens funktioner og den hyppigt-farlige overdosering af kogesalt - finde gyldne middelvej til gavn for ens egen sundhed.

Kalium Complex – når kalium skal være virksomt og prisbilligt. Læs mere her!

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012