Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvor mange danskere skal æde sig ihjel i fedt?

Civilingeniør dr. med. Jørgen Clausen forudså allerede i 1971 dansk ernæringskatastrofe

Fedt smugles i os i tonsvis hvert år, advarer ernæringseksperter.

Det er ikke lige fedt, hvad vi spiser. Men meget er alt, alt for fedt. Uanset, hvor store og helt overflødige mængder fedt, vi æder i os - det drejer sig om 60.000-150.000 tons om året - og uanset, hvor mange mennesker der får hjertekarsygdomme, 40-50 pct. af alle mænd i 30-50 års alderen dør af dem, har de danske myndigheder hidtil forholdt sig passive.

Skønt lægevidenskaben og ernæringseksperterne specielt inden for den sidste halve snes år har påpeget den risiko, det indebærer, at vi spiser for meget fedt, har ingen ansvarlig myndighed reageret. Hvad nytter det, at vi selv, når vi tilbereder råprodukterne, kød f. eks. kan levne overflødigt fedt, når en spegepølses fedtindhold ligger på mellem 70 og 85 pct. Leverpostej, medisterpølse, bayerske pølser og andre hel- eller halv færdige levnedsmidler har ligeledes et betragteligt fedtindhold. Dertil kommer det overflødige fedt, vi får f. eks. i mejeriprodukter og brød af forskellig art.

Sådan siger ernæringseksperten, civilingeniør dr. med. Jørgen Clausen, der er direktør for Neurokemisk Institut i København.

At det imidlertid ikke blot er voksne, som fyldes med så store mængder fedt, at det er skadeligt, fortæller Jørgen Clausen med en reference til det 10. skandinaviske børnelægemøde i Åbo, Finland. Her forelagde de svenske forskere Meyer og Lind en undersøgelse af alle akut døde spædbørn under 1 år i Sverige. Det viste sig, at 30-40 procent led af åreforkalkning.

Et andet svensk forskerhold har påvist fostre, der er døde af blodpropper. Tydelige beviser på, hvordan kosten i virkeligheden påvirker os endnu inden fødslen.

Også sukker i overflod
Fedtet er kun en side af hele levnedsmiddelforureningen. Hvorfor foreskriver levnedsmiddelloven, at marmelade skal proppes med 50 procent sukker. Hvorfor frister man børn med oversukrede læskedrikke og frugtsafter, når lægevidenskaben påpeger, at vort store sukkerforbrug ligefrem provokerer visse former for åreforkalkning og sukkersygelignende tilstande.

Kilde: Ekstrabladet den 12. april 1971.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012