Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Bønner er hurtigt og let at spire

Bønnespirer indeholder masser af C-vitaminer, og de er gode i salater og sammenkogte retter. På fem dage kan du fremstille dine egne bønnespirer.

Bønnespirer er sprøde og fulde af C-vitaminer. De findes i mange forskellige slags og kan fås friske året rundt til f.eks. wokmad og forårsruller. Men det er både nemt, sjovere og billigere at spire bønnerne selv.

Det er lettest at spire mungbønner og lucerne, da frøenes spireevne er meget høj. 1½ deciliter af begge slags bønner giver bønnespirer nok til fire personer. For at starte spiringen lægger du først bønnerne i koldt vand i 24 timer ved stuetemperatur. Vandet skal dække rigeligt brug ca. 2 deciliter. Derefter tager du et dørslag, forer det med et par køkkenrulle og hælder bønner og vand over i det. Når vandet er løbet godt af, dækkes bønnerne helt til med køkkenrulle. Stil dørslaget på en tallerken og sæt det hele på et mørkt sted ved stuetemperatur – f.eks. i køkkenskabet. Bønnerne skal stå sådan i fem dage. 2-3 gange dagligt dyppes dørslaget med papir i koldt vand - så er de klar til at blive spist.

Selve spiringen danner C-vitaminer
Det pudsige ved uspirede bønner er, at de i sig selv ikke indeholder meget C-vitamin. Når bønnerne koges, ødelægger man endda den smule C-vitamin, der er. Når bønnerne spirer, danner de derimod betydelige mængder C-vitamin. I Østen bruger man bønnespirer som en god C-vitamin-kilde til bekæmpelse af skørbug. 100 g bønnespirer indeholder op til 42 mg C-vitamin - gennemsnitsindholdet er 20 mg.

Skyl spirerne godt, inden du spiser dem
Flere er blevet smittet med salmonella fra lucernespirer. Salmonella forbindes normalt med kød, men kan altså også eksistere i fugt og grønsager. Det forekommer dog utrolig sjældent.

Der er absolut ingen grund til at holde sig fra de sunde spirer på grund af salmonella. Men del er en god idé at skylle bønnespirerne ligesom andre frugter og grønsager. Risikoen kan du aldrig ferne helt, men en grundig tur under vandhanen vil reducere antallet af bakterier betydeligt.

Energifordeling
Fedt: 7 pct.
Protein: 35 pct.
Kulhydrat: 58 pct.
Energi i alt: 169 kJ/ 40 kcal.

Så mange procent af det daglige behov for C-vitaminer dækker 100 gram bønnespirer:

Småbørn

50 pct.

Børn

44 pct.

Gravide

25 pct.

Ammende

25 pct.

Kvinder

33 pct.

Mænd

33 pct.

Tips:

  • Når bønnerne er spiret færdig, opbevarer man dem bedst ved at komme dem i en plastpose og lægge dem i køleskabet, eventuelt i grønsagsboksen. Idealtemperaturen er 8-10 grader.
  • Hvis bønnespirerne skal bruges i varme retter, må de højst koge med i et minut - så bliver de lækrest.
  • Bønnespirerne kan godt fryses, men de bliver bløde. Inden frysningen skal de blancheres i et minut. Resultatet bliver bedst, hvis de koges med i en ret.

Health News 2005

Pharma Info Update 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012