Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Screening er et tveægget sværd

Af Peter C. Gøtzsche, direktør, dr. med. Det Nordiske Cochrane Center

De fleste mennesker rummer kræftceller, men de er oftest harmløse.

Overlægerne Ilse Vejborg og Niels Kroman fremkom i sidste uge med en række vildledende påstande om mammografiscreening i Weekendavisen. De mener, at en systematisk gennemgang af forsøgene med mammografiscreening, som Det Nordiske Cochrane Center publicerede i The Lancet den 20. oktober 2001, er meget kontroversiel. Tillad mig at påpege, at den eneste anden systematiske gennemgang, der er foretaget, nåede frem til tilsvarende konklusioner, som vi gjorde.

Denne gennemgang er lavet for US Preventive Services Task Force (Annals of Internal Medicine, den 3. september 2002). Forfatterne fandt, at ingen af forsøgene er af god kvalitet, og de var ikke sikre på, at de gavnlige virkninger var tilstrækkelige til at opveje skadevirkningerne. Dette er en stærk udtalelse, især når man tager i betragtning, hvor populær screening er i USA.

Vejborg og Kroman hævder, at seks procent af kvinderne behandles overflødigt. Forsøgene med mammografiscreening og store internationale opgørelser fra USA, Storbritannien og Norden viser imidlertid samstemmende, at det rigtige tal ligger på omkring 30 procent.

Forsøgene med mammografiscreening og opgørelsen fra Storbritannien viser desuden, at overbehandlingen fører til, at der både fjernes flere knuder og flere bryster, hvis man screener, end hvis man ikke screener. Vejborg og Kroman hævder det modsatte, nemlig at flere kvinder vil kunne bevare brystet.

Dette er groft misvisende og strider mod de videnskabelige kendsgerninger. Som vi tidligere har gjort rede for (senest blandt andet den 17. januar 2004 i British Medical journal), svarer virkningen af screening til, at man for hver kvinde, man i bedste fald forlænger livet på, unødigt gør fem raske kvinder til kræftpatienter, med alt, hvad dette indebærer, herunder kemoterapi og overflødig fjernelse ikke kun af knuder, men også af hele bryster (20 procents øgning ifølge mammografiforsøgene).

Det er således ikke Det Nordiske Cochrane Centers analyse, der er kontroversiel, men screening, der er kontroversiel. Og altid vil være det. Fordi de fleste, formentlig endda alle, midaldrende personer indeholder kræftceller i et eller flere organer. Langt de fleste af disse kræftceller er heldigvis helt uskyldige, og vokser meget langsomt eller forsvinder igen af sig selv. Screening for kræft er derfor et tveægget sværd, der fører til megen unødig sygeliggørelse.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012