Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ældre får unødvendig medicin for 300 mio. kr.

Hvert 8. lægemiddel til ældre udskrives uden grund.

Et ud af otte lægemidler ordineres helt grundløst til ældre patienter over 65 år, viser en undersøgelse i Københavns Amt. Det koster amtet et tocifret millionbeløb i unødvendige medicinudgifter og udsætter patienterne for en betydelig risiko for problemer og bivirkninger, mener overlæge Jesper Sonne, klinisk farmakologisk enhed på amtssygehuset i Gentofte.

12 pct. af patienternes lægemidler udskrives uden indikation. Det er unødige ordinationer, som lægger op til potentielle problemer. Seks smertestillende nsaid-midler, som kan give maveblødninger, vanedannende og afhængighedsskabende benzodiazepiner, sløvende antipsykotiske midler, antidepressive midler, stærke smertestillende midler etc.

Hvis de ældre patienter alene fik fjernet de lægemidler, som der ikke var grundlag for at ordinere, og hvor kun ca. 25 pct. af midlerne skal erstattes af et andet, vil det give patient og sygesikring besparelser på ca. 1.800 kr. pr. patient pr. år. Det svarer til ca. 30 mio. kr. om året alene i Københavns Amt.

Tallene tyder på, at der er for megen automatik og for lidt refleksion over ordinationerne til ældre mennesker - og den kritik bør alle læger tage til sig", siger Jesper Sonne. Han har sammen med klinisk farmaceut Lisbeth Bregnhøj stået i spidsen for undersøgelsen, der er en del af et såkaldt polyfarmaciprojekt.

Læs også:
Ældres medicinforbrug kaotisk
Multivitaminer øger vigtige næringsstoffer hos ældre
Ældre er underernærede
Alder: så gammel bliver du
Så gamle blev de ældste i verden
Gode gener, god kost og godt humør
Vitaminer, mineraler og ældre
Alder - så gammel er du i virkeligheden
Ældre medicinbrugere lever livet farligt

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012