Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hormoner og p-piller i dit drikkevand

Flere hundrede renseanlæg i Danmark er ikke gode nok til at hindre hormonforstyrrende stoffer i at sprede sig til vandmiljøet, viser en ny undersøgelse

Mens langt det meste spildevand i Danmark bliver renset effektivt på nye centrale anlæg, er der problemer med 455 mindre renseanlæg. De mangler en teknik, der hindrer det kvindelige kønshormon østrogen i at sprede sig til vandmiljøet.

Fem procent af spildevandet i Danmark så fyldt med hormonstoffer, at det kan give problemer med kønsforstyrrede fisk. Det viseren under søgelse, som COWI netop har afsluttet for Miljøstyrelsen.

Nu har forskerne undersøgt i alt 148 lokaliteter rundt omkring i landet. Prøverne er taget ved renseanlæg, vandløb, søer og ved dræn. Undersøgelsen konkluderer, at der generelt ikke er problemer for vandmiljøet. Men at der er problemer i landområderne og ved anlæg, som kun renser spildevandet mekanisk-biologisk uden et såkaldt slambehandlingsanlæg. Der er typisk tale om mindre anlæg, som behandler spildevand for 100-200 beboere.

Enhedslistens miljøordfører Per Clausen peger derimod på, at det vigtigt at komme til bunds i, hvor hormonerne stammer fra. Vi kan selvfølgelig godt forbedre vores renseanlæg. Men stofferne forsvinder ikke af den grund. Det er vigtigt at sætte ind over for kilden til problemet. Vi må endnu en gang konstatere, at også på dette område er de store mængder gylle, der blandt andet havner på markerne, et problem, siger Per Clausen.

I starten havde forskerne en mistanke om, at hormonerne stammede fra østrogener i p-piller. Men de nye undersøgelser tyder på, at der formentlig er tale om naturlige kønshormoner, som kan stamme fra både dyrs og menneskers urin.

Læs også:
P-piller forstyrrer miljøet kraftigt

Pesticider er videnskabeligt usikre

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012