Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vegetarkost og risikoen for brystkræft

Af John A. McDougall, MD.

Spørgsmål: Jeg troede, at jeg havde de største chancer for at undgå brystkræft, hvis jeg spiser vegetarisk. Men hvorfor har jeg så lige læst i en undersøgelse fra Harvard, at lægerne dér mener, at det ikke er tilfældet?

Svar: Den 10. marts 1999 offentliggjorde Journal of the American Medical Association en undersøgelse, som ikke fandt nogen beviser for, at et lavere indtag af fedt i det hele taget og fedt af en specifik type (animalsk eller vegetabilsk) havde nogen sammenhæng med en nedsat risiko for at udvikle brystkræft (JAMA 281:914, 1999).

Nyheden om disse undersøgelsesresultater spredtes hurtigt landet over - specielt fordi de fleste mennesker gerne vil "høre gode nyheder om deres dårlige vaner", mens andre måske følte sig lidt modfaldne, fordi de havde regnet med, at de kunne lægge deres kostvaner om og på den måde minimere risikoen for at udvikle en kræftsygdom. Grunden til, at de 120.000 kvinder fra Nurse’s Health Study ikke leverede noget bevis på, at der er en sammenhæng mellem indtaget af fedt gennem kosten og en øget risiko for brystkræft, er, at de stadig spiste en traditionel amerikansk kost. Nogle spiste meget fedt, og andre spiste mindre fedt. Selvom mindre end 10% af de kalorier, de indtog, stammede fra fedt, omfattede denne lavkaloriekost ikke nødvendigvis tilstrækkelige mængder frisk frugt og grønt.

En banebrydende analyse i december 1998-udgaven af British Medical Journal konkluderede, at kosten er en af de vigtigste livsstilsfaktorer med mulighed for at påvirke kræftrisikoen. Kosten er skyld i helt op til 80% af alle tilfælde af kræft i tyktarmen, brystet og prostata (BMJ 317:1636, 1998).

Forfatterne udtrykker klart, at det, der er bemærkelsesværdigt ved sammenhængen mellem folks kostvaner og deres risiko for at udvikle kræftsygdomme, er, at bestemte fødevarer helt konsekvent fremstår som vigtige, når det gælder om at mindske risikoen for at udvikle en lang række forskellige kræftsygdomme. Grønsager og frugt beskytter næsten uden nogen undtagelser mod de fleste af de større kræfttyper. På samme måde er der en sammenhæng mellem et stort forbrug af kød - specielt rødt kød og forarbejdet kød - og en forøget risiko for kræft i tarmene, brystet, prostata og bugspytkirtlen. Så måske burde man spørge sig selv, hvorfor denne banebrydende undersøgelse ikke var forsidestof?

John A. McDougall, M.D., har stiftet og er medicinsk direktør for McDougall Program ved St. Helena Hospital and Health Center i Napa Valley i Californien.

 

 

 


Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012