Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Aspartam – undgå det for din sundheds skyld

I løbet af de seneste to årtier er antallet af hjernesvulster steget i flere af de industrialiserede lande, herunder USA. I denne periode har National Cancer Institute indsamlet data om svulster fra udvalgte områder, der repræsenterer 10% af den amerikanske befolkning. I denne analyse har vi set nærmere på disse data fra 1975 til 1992 og fundet frem til, at stigningen i antallet af hjernesvulster i USA er sket i to distinkte faser: En tidlig, moderat stigning, som muligvis afspejler, at man her begyndte at få mere en sofistikeret diagnosticeringsteknologi til rådighed, og en senere, vedvarende stigning i antallet af svulster og specielt i antallet af ondartede svulster. Sidstnævnte kan kun forklares med andre faktorer end forbedrede diagnosticeringsteknikker.

Sammenlignet med andre faktorer, som man mener har forbindelse til hjernesvulster, er det kunstige sødestof aspartam en sandsynlig forklaring på den stigning i antallet og sværhedsgraden af hjernesvulster, man har kunnet iagttage i de seneste år. Nogle af de videnskabelige beviser, som udpeger aspartam som synderen, stammer fra et tidligt dyreforsøg, som afslørede et ekstremt højt antal hjernesvulster blandt rotter, som fik aspartam, sammenlignet med en kontrolgruppe, hvor der overhovedet ikke forekom hjernesvulster. Desuden har man fornylig fundet frem til, at aspartam-molekylet potentielt kan mutere. Med til historien hører også, at tidsmæssigt hænger den øgede forekomst af hjernesvulster sammen med, at aspartam blev introduceret på det amerikanske føde- og drikkevaremarked nogle år i forvejen. Vi kan konkludere, at der er behov for en revurdering af aspartams mulige kræftfremkaldende virkning.

Denne undersøgelse sigtede på at fastslå, om personer med humørsvingninger var specielt udsatte for de negative bivirkning ved aspartam. Selvom forsøgsopsætningen krævede deltagelse af 40 patienter med unipolær depression og et tilsvarende antal kontrolpersoner uden en psykiatrisk historie, blev projektet standset af Institutional Review Board, efter at i alt 13 personer havde gennemført det, på grund af sværhedsgraden af de reaktioner, de depressive patienter oplevede. Forsøget var et overkrydsningsforsøg, hvor deltagerne fik enten 30 mg aspartam pr. kg legemsvægt pr. dag eller placebo i syv dage. På trods af det lave antal forsøgspersoner var der en betydelig forskel mellem aspartam og placebo i antallet af og omfanget af symptomer for patienter med tidligere depressioner, mens der ikke var nogen forskel for personer, som ikke tidligere havde lidt af depression. Vi kan konkludere, at personer med humørsvingninger er specielt følsomme over for dette kunstige sødemiddel, og dets anvendelse til denne type patienter bør undgås.

Læs også:
Hovedpine og aspartam
Hjernetumor af aspartam
Aspartams sammenhæng med mental sundhed
Aspartam - øget produktion
Stevia og myndighedsmishandling
Aspartam (NutraSweet)
Aspartam humørforstyrrer
Stevia: lad os leve det søde liv!
Stevia - et naturligt, uskadeligt og kaloriefrit sødemiddel
Stevia - forskning og undersøgelser
BirkeSød xylitol - det søde og sundere alternativ

Kilde: Biol Psychiatry, 1.-15. juli 1993; 34(1-2):13-7.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012