Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Urtemedicin forbydes

Af Maria Cuculiza, Ekstra Bladet d. 7. august 2004.

Har tilbragt den forløbne uge i sommerlandet med rig mulighed for at studere mine mere eller mindre nøgne medborgeres fysiske tilstand. Og jo, der var skam både sunde og stærke 80-årige og børn på stranden.

Men forbavsende mange - selv unge i 20'erne - var for tykke, dårligt gående, svedende og haltende med busende lår, blævrende maver og guirlander på ryggen. Alle sammen tilsyneladende oplagte kandidater til en South Beach-kur, men også til kommende diagnoser på kroniske sygdomme som ødelagte rygge, muskler og led, diabetes 2 og hjertesygdomme.

Og det bliver dyrt. Ikke bare for den enkelte i form af smerter, lidelser, angst og indkomsttab. Men også for vores sundhedsvæsen, som i forvejen slås med udgifter til et stigende antal kronisk syge borgere.

Syg eller smuk, rig og rask
Og nu vil det måske være fristende for koldhjertede regnenisser i sundhedsvæsenet at mene, at disse kommende storforbrugere bare kunne have levet anderledes. Men hvis vi kunne foretage alle valg her i livet lige så nemt, som vi kan vælge en skjorte, ville færre være syge. Hvem vil ikke helst være smuk, rig og rask?

Så syge er vi, og syge bliver vi. Og mange dør i utide. F.eks. dør omkring 5.000 af os hvert år af bivirkninger fra både receptpligtig og håndkøbsmedicin. Havner vi på hospitalet, er vi også i stærkt øget risiko for at dø af forkert administreret medicin og banale hospitalsfejl. Man kunne tro, at sådanne facts ville få regeringen og det etablerede sundhedssystem til at hilse den alternative medicin, som i kliniske forsøg har vist sig effektiv og uden bivirkninger, velkommen med åbne arme. Men nixen bixen.

Hemmelige direktiver
Tværtimod. For lige nu, mens vi andre er lidt uopmærksomme i vores forsøg på at tiltuske os lidt sommersol, pusler regeringens fødevareministerium bag lukkede døre med EU-direktiver og planer, der skal forbyde omkring 98 procent af de urtemediciner, som vi forbrugere i dag har fri adgang til at vælge at købe.

Det skal være slut med vores frie valg af urter mod forkølelser og de mere kroniske og alvorlige tilstande som gigt, astma og smerter. Ja, det lyder meget lidt liberalt og helt forkert. Men det er altså rigtigt. Regeringen siger nemlig, at den vil beskytte os mod at købe noget, som den ikke ved om virker. 'Forbrugerbeskyttelse', lyder den besnærende politiske overskrift.

Hyben sparer millioner
Men når selv direktøren i det verdensomspændende medicinalfirma GlaxoSmith and Kline for nylig offentligt vedgik, at den moderne medicin - trods alle dens bivirkninger - generelt kun har positiv virkning på halvdelen af patienterne, hvor er fornuften så i at forbyde syge mennesker at tage vare på sig selv ved hjælp af urter?

Fornuften bliver ikke mindre forvirret af, at en af de mere videnskabeligt funderede afdelinger i Fødevareministeriet, nemlig Danmarks Jordbrugsforskning, samtidigt med ministeriets forbudspuslen har udsendt en pressemeddelelse, hvori man beregner, at alene dansk hyben indtil videre har sparet samfundet for 700 millioner kr. i medicinudgifter til gigtpatienter, som i flere år af egen drift har spist hyben som alternativ til medicin og behandling.

Spænder ben for de syge
Så måske staten skulle se at komme i gang med at undersøge og om fortjent blåstemple frem for bare blindt at forbyde på grund af egen uvidenhed og pres fra den farmaceutiske industri.

Et andet argument for de kommende tomme hylder er, at man heller ikke kender samtlige mulige bivirkninger af de tusinde urter, som man i dag kan købe i Danmark. Men i betragtning af, at urterne har været brugt i årtusinder uden de store ulykker; samt at utallige internationale højt estimerede forskningsinstitutter har udført stabler af publicerede forskningsforsøg, kan det være svært at finde den sunde fornuft i således bare blindt at spænde ben for fremtidens mange syge.

Dødsfald og bivirkninger
I dag tyer de fleste først til den alternative medicin, hvis intet andet i den konventionelle verden har virket. Og en del af disse kroniske patienter bliver faktisk enten bedre eller raske af deres alternative behandling. Så hvem skal tvivlen komme til gode? Os forbrugere eller den europæiske medicinalindustri, som har mistet kunder til den alternative medicin og hvis medikamenters sikkerhed øjensynligt ikke i samme grad bekymrer EU og regeringen?

De mange dokumenterede dødsfald og bivirkninger til trods.

Health News 2004

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012