Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Drikkevand fyldt med gift

Ny undersøgelse viser, at hver fjerde af landets 90.000 mindre vandboringer og brønde er så forurenet med rester af sprøjtegifte og kemikalier, at deres vand ikke er egnet til drikkevand.

Danskerne skal til at betale regningen for adskillige års lemfældig omgang med vores fælles drikkevand.

"I løbet af de kommende fem-ti år vil op mod en femtedel af drikkevandet være så fyldt med rester af sprøjtegifte og kemikalier, at det skal renses i specielle kulfiltre, før vi kan drikke det, " vurderer Anders Bækgaard, direktør i Danske Vandværkers Forening.

Ude på landet er situationen endnu værre: Ifølge foreløbige tal fra en ny, omfattende undersøgelse fra bl.a. Miljøstyrelsen er vandet fra omkring 25 procent af Danmarks 90.000 mindre vandboringer og brønde så forurenet, at det overskrider grænseværdierne og derfor ifølge de danske drikkevandsregler ikke længere er egnet som drikkevand. "Det tegner et forfærdeligt billede. Vi må nu lære at leve med rester af sprøjtegifte i en del af det grundvand, vi bruger til at fremstille vores drikkevand. Derfor skal vi til at rene vandet eller flytte mange boringer," fastslår Anders Bækgaard.

Det er bl.a. nye tal fra Sønderjyllands Amt, der dokumenterer problemets alvor. Afdelingsleder Poul-Frederik Christensen fra amtets grundvandsafdeling forklarer:

"Vi har undersøgt vandforsyningen fra knap 200 ejendomme, og i halvdelen af brøndene har vi fundet rester af sprøjtegifte. I hver fjerde brønd er grænseværdierne overskredet. Hvis man overfører vores tal til landsplan, svarer det til, at 22.500 drikkevandsboringer overskrider grænseværdierne."

Ifølge Poul-Frederik Christensen betyder en overskridelse ikke nødvendigvis, at vandet er livsfarligt at drikke:

"Men i nogle prøver har vi konstateret en overskridelse på 200 gange grænseværdien, og her ville jeg ikke selv turde drikke vandet."

Mindst fem-seks af de ejendomme, der har deltaget i den sønderjyske undersøgelse, har allerede opgivet deres egne vandboringer og er blevet tilsluttet den offentlige vandforsyning.

Selv om de danske problemer med at skaffe rent drikkevand synes store, er det intet i forhold til situationen i resten af verden. Mangel på vand er hvert år skyld i 2,2 millioner dødsfald. FN har derfor udråbt mangelen på rent vand til en af de største udfordringer de kommende år.

Kilde: Jyllands-Posten, den 9. januar 2002

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012