Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Stevia - en sød og sund hemmelighed

Naturlig stevia med få kalorier - en rigtig sød hemmelighed
Lige en fingerspids stevia (Stevia rebaudiana) på tungen vil være mere end tilstrækkeligt til at forklare, hvorfor denne plante kaldes - sweet leaf. Den vokser i Paraguay og dyrkes nu i stor stil i Mexico, Canada og Kina. Stevia er generelt accepteret som et kaloriefattigt sødemiddel i adskillige lande, men i USA kan stevia kun sælges som kosttilskud. Stoffet blev brugt som sødemiddel i urteteer, indtil Food and Drug Administration i 1991 forbød import af stoffet som et ikke-godkendt fødevaretilsætningsstof. Trods ansøgninger om godkendelse fastholder FDA, at man ikke har modtaget tilstrækkeligt overbevisende forskningsresultater, der kan demonstrere, at stevia er uskadeligt ved indtagelse.

Faktisk er stevia et sødestof, der er fremstillet og officielt godkendt i over 20 lande, og højtraffinerede ekstrakter er blevet anvendt i over 20 år i Japan og Korea som en naturlig sukkererstatning i kulsyreholdige drikkevarer, frugtjuicer, sportsdrikke, yoghurt, desserter, snacks, slik, chokolade, kager, nudler, risvin, øl, sojasauce, pickles, småkager og kiks. Og der findes - selv efter, at mange mennesker har indtaget stoffet i mange år - stadig ingen rapporter om negative bivirkninger. Over 150 medicinske forsøg bekræfter, at stoffet ikke er giftigt og derfor er helt sikkert til indtagelse.

Stevia er den naturlige løsning til forbedring af dine produkters sundhedsprofil over for kunderne. Stoffet indeholder kun 1/250 af de kalorier, der findes i almindeligt sukker. Videnskabelige undersøgelser har desuden vist, at det ikke har nogen indvirkning på blodsukkerniveauet, hvorfor det også kan indtages af diabetikere og personer med for højt blodsukker. Konklusionen på et forsøg foretaget på Medicinsk-Endokrinologisk Afdeling ved Aarhus Universitetshospital var, at "steviosid stimulerer insulinudskillelsen via direkte påvirkning af bugspytkirtlens betaceller. Resultaterne tyder på, at stofferne kan spille en rolle som blodsukkersænkende middel i behandlingen af diabetes Type 11."

De indholdsstoffer i stevia, som giver produktet dets søde smag, gærer ikke, når de kommer i forbindelse med bakterier. Det er gode nyheder for børn, fordi overdreven indtagelse af sukker ofte fører til nedbrydningen af tandemalje og huller i tænderne. Desuden viser undersøgelserne, at sødestoffet har andre medicinske og terapeutiske egenskaber, f eks. muligheden for sænke blodsukkerniveauet og muligheden for at forbedre fordøjelsessystemet, pleje huden og bremse gærinfektioner.

Alle disse sundhedsfremmende egenskaber gør stevia velegnet og tiltrækkende for både unge og lidt ældre, som tager deres krop og sundhed alvorligt - og for diabetikere, som skal holde øje med deres kalorieindtag.

Er stevia sikkert til indtagelse?
Ja.
Stevia udvindes af stevia-planten, som i de sidste 1.500 år har været anvendt som sødemiddel og i folkemedicinen. I dag indtages stoffet af millioner af mennesker over hele verden som en fødevareingrediens (i de lande, hvor det er godkendt) og som kosttilskud, bl.a. i børnevitaminer. Steviolglycosider, de naturligt søde stoffer, som findes i stevia, er uskadelige og er ikke kræftfremkaldende.

Hvordan anvender man det?
Pulveriseret stevia-ekstrakt – Steviosid (hvid) og Stevia (grøn) - af forskellig sødme kan fås i helsekostforretninger og kan tilsættes i små mængder til morgenmadsprodukter, yoghurt, frugtsalat og te. Stevia er varmebestandigt og kan anvendes i opskrifter (følg instruktionerne på pakken). Man kan opleve en svag lakridsagtig eftersmag, hvis man anvender for store mængder.

Hvordan påvirker stevia blodsukkeret og insulinniveauet?
Steviosid har mindst indvirkning på både blodsukker- og insulinniveauet sammenlignet med glukose og sukrose. Fødevarer, der er sødet med Steviosid kan derfor sikkert indgå i kostplanen for diabetikere og andre, som skal passe på med for store udsving i blodsukkemiveauet.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012