Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Patientforsøg ok – også hvis de skader

Prof Riis har i Ugeskrift for Læger 3. oktober 1977 skrevet en lang artikel, hvori han bl.a. ytrer: "Det erkendes i overensstemmelse med den lægevidenskabelige forsknings faktiske vilkår, at klinisk forskning også kan accepteres, uden at resultatet på forhånd er kendt som gunstigt for patienten".

Ovenstående kan være en af årsagerne til, at patienter vil ikke længere være forsøgspersoner, når nye lægemidler og behandlinger skal afprøves.

De nægter i stigende grad at udsætte sig for lodtrækningsforsøg, som er den almindeligste og bedste afprøvningsmetode.

En undersøgelse foretaget af Danish Breast Cancer Research Group viser, at villigheden til at deltage i forsøg med eksempelvis kemoterapi er blevet mere end halveret gennem de senere år.

»Fra 1990 og frem til 1998 er omfanget af tilsagn fra brystkræftpatienter til at deltage i forsøg med kemoterapi faldet fra godt 50 pct. til mellem 20 og 25 pct., oplyser overlæge ved Viborg Sygehus Kristian Aabo, der er medlem af brystkræftgruppen.

»Den faldende tilslutning til forsøgene er tilmed accellereret i perioden, og på et eller andet tidspunkt vil kurven ramme nul«, forudser Kristian Aabo.

Tendensen til at sige fra over for lodtrækningsforsøg er ikke alene et dansk fænomen, men gør sig gældende i stort set alle lande. I USA er det ifølge kræftlægerne blevet et kæmpe problem, fordi tilslutningen til de klinisk kontrollerede forsøg her er faldet helt ned til under fem procent.

Den stigende ulyst til at deltage i lodtrækningsforsøgene rejser et betydeligt problem for forskningen, fordi der ikke findes velegnede alternativer. Lic.med. Jørn Olsen, der er professor i epidemiologi og socialmedicin ved Aarhus Universitet mener, at det er hykleri både at kræve den bedst mulige behandling og sige nej til forskningens eksperimentelle forsøg.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012