Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vegetarer lever længere - begynd i køkkenet!

Der er noget ved vegetarisk kost, der får folk til at leve længere, men forskerne er ikke klar over hvad. For at et svar sammenlignede britiske forskere 6.115 vegetarer med kødspisere. Selv efter at man havde taget højde for risikofaktorer som rygning og overvægt, havde vegetarerne en 28% lavere risiko for at dø af hjertesygdomme end kødspiserne i et hvilket som helst år, og 39% lavere risiko for at dø af cancer. Men vegetarkost er ikke bage almindelig blandingskost minus kød. Vegetarerne spiser flere grønsager, vegetabilske olier, bønner, nødder, kulhydrater og frugter end kødspiserne. Og en hvilken som helst af disse kostgrupper - eller dem alle sammen - kan være forklaringen på, at vegetarerne lever længere (Muscle & Fitness, feb. 1995).

Sojaform fremstilles af sojabønner. Produktet er fedtfattigt, men har et stort indhold af sojabønnens værdifulde proteinstoffer og mineraler. Det er vegetabilsk og uden tilsætning af nogen art. Sojaform forhandles i flager (200 g), flager/øko (300 g) og granulat/øko fin og grov (200 g).

Næringsværdi i 100 g Sojaform:
1100 kJ (263 kcal) - 65 g protein - 17 g kulhydrat - 1 g fedt.
Husk: Sojaform anvendes til supper, vegetarisk steg, frikadeller, bøf og sammenkogte retter.
Bemærk: Sojaform udblødes i vand (øko-mælk) ca. ½ time inden brug. Der beregnes 1-2 del vand til 1 del Sojaform.

Sojaform postej
2 dl øko-skummetmælk og ½ del olie koges op og tilsættes 50 g gær - 50 g Sojaform granulat (alm. eller øko), tørt og knust - 100 g raps - evt. lidt kulør. Smages til med salt, basilikum, Vitam-bouillon. Bages i vandbad ¾-1 time ved 200° .

  • Serveringsforslag:
    på smørrebrød med ristede champignon
    som lun ret med råkost, fyldte tomater og grøn salat til stuvning til.
    som middagsret med grøntsager eller stuvning til

Sojaform-bøf
2½ dl Sojaform granulat (alm. eller øko)
2 dl vand
1 stort løg
1 dl grov rasp
1½ spsk. sojamel
2 øko-æg
havsalt
karry
basilikum
rosmarin
allehånde eller paprika

Sojaform udblødes i vand ca. ½ time. Derefter hakkes det i persillehakker eller på bræt sammen med løget. De øvrige ingredienser blandes i, og farsen krydres efter behag. Den henstår i nogle minutter for at "trække". Hænderne vædes ganske let, hvorved farsen bliver lettere at forme til bøf. De steges i plantemargarine eller olie og skal være pænt brune, inden de vendes. Serveres med råkostsalat eller stuvede grøntsager.

Sofies postej
1 stort løg
½ dl olie
50 g gær
1½ dl Sojaform granulat (alm. eller øko)
2 dl øko-mælk
1 æggehvide (øko)
3/4 dl vand til opblanding af Sojaform
havsalt
karry
allehånde

Først sættes Sojaform i blød i vand op til ½ time. Olie og løg svitses, mælken hældes i sammen med gæren. Det opvarmes til kogepunktet, tages af ilden, og det øvrige røres i, kommes i smurt form og bages 20 minutter i vandbad ved 200°. Serveres kold som pålæg med sødt eller surt.

Grahamsbrød
1 liter øko-mælk
60 g gær
knapt ½ kg øko-grahamsmel
3 tsk. havsalt
godt ½ kg ubleget øko-hvedemel

Giv ¾ liter mælk et opkog og hæld det over grahamsmelet, der skal blandes med salt i en skål. Dæk det til, og lad det stå lunt 3-4 timer. Varm resten af mælken op til 37°, opløs den smuldrede gær heri og bland det i grahamsmelet. Arbejd hvedemelet i til en smidig, men ret blød dej. Ælt ikke for meget, for grahamsmelet optager en vis mængde luft i de 3-4 timer, det står, og den luftighed må ikke arbejdes ud af dejen. Form 3 brød og læg dem i smurte forme, der er drysset med lidt grahamsmel. Lad dem hæve tildækket på et lunt, trækfrit sted i ca. 1 time. Varm imens ovnen op til 190-200° og bad brødene i ca. 40 minutter. Pensel de varme brød med varmt vand, og lad dem køle af, løst tildækket med et viskestykke.

Finske grahamsskorper
75 g plantemargarine
½ liter øko-mælk
75 g gær
1 tsk. havsalt
½ dl sukker
5 dl øko-grahamsmel (ca. 300 g)
7 dl øko-hvedemel (ca. 430 g)

Smelt margarinen, hæld mælken over og varm op til 37°. Hæld den over den smuldrede gær og rør salt og sukker i. Bland melsorterne, rør halvdelen i og ælt resten ind i dejen. Lad den hæve til dobbelt størrelse. Ælt dejen igennem på et meldrysset bord, form det til 4 ruller og skær hver i 10 stykker. Form dejstykkerne til boller og lad dem efterhæve på smurte bageplader. Bag bollerne lyst-gyldne ved 225-230°, flæk dem med en gaffel efter nogen afkøling og rist dem lysebrune.

Læs også:
Soja Form - sund gastronomi
Spis sundere og få det bedre!

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012