Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Det er mælkebøttetid

Leveren ligger i vort legeme som et stort kemisk laboratorium, hvori der foregår vigtige omdannelses- og oplagringsprocesser af næringssubstanserne. Derfor er leverens og den sig dertil sluttende galdes funktion af betydning for hele legemet. Når man på engelsk siger »How is your liver?« (»Hvordan har Deres lever det?«) som et spørgsmål om, hvordan man har det, ligger deri en folkelig viden om, at hvis leveren har det godt, så har mennesket det godt og omvendt. Og når man på dansk siger, at »galden flød over« - som udtryk for heftig vrede tilkendegives her en lignende forbindelse mellem disse organers funktion og menneskets befindende og sindstilstand.

Som tidligere omtalt er mælkebøttens (= løvetand på norsk og maskros på svensk) grønne blade af særlig god virkning for lever og galde. Roden bliver tillige anbefalet ved hæmorrhoider og tarmtræghed, og knoppe og blomster som D-vitaminkilde (de kan hakkes og blandes i salater eller kommes på smørrebrød).

Bladene plukkes så unge og friske som muligt - bedst i grøfter og lign., hver bladene skyder op i halvskygge af højt græs, da er de friskest og mest skøre.

Ved anvendelse må de finsnittes eller hakkes. Jo finere man hakker, desto mere fremtrædende bliver den bitre smag.

Denne bitterhed vil til at begynde med afskrække mange. Naturligvis skal den heller ikke være for udpræget. Ved passende findeling vil man hurtigt opdage, at netop denne bitterhed krydrer de øvrige grønsager på en sjælden tin og appetitvækkende måde.

Mælkebøtteblade passer både sammen med kogte kartofler og på brod. En lille tilsætning af koldpresset olivenolie eller solsikkefrøolie er af god virkning. S. L.

Kilde: Ny Tid og Vi, 1975.

Læs også:
Løvetand
Russisk naturmedicin
Løvetand og Jurubeba

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012