Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ny synstavle afslører grøn stær før den opstår

Blinde pletter på nethinden kortlægges med en ny synsprøve, der undersøger hele synsfeltet ved hjælp af en tal-spiral

Et stykke karton med en prik og nogle tal kan redde mange mennesker fra at blive blinde som følge af øjensygdommen grøn stær.

Med den lille kartontavle kan man nemlig meget hurtigt gennemføre undersøgelser af synsfeltet og dermed afsløre de allerførste tegn på grøn stær eller glaukom, som lidelsen også kaldes.

Grøn stær begynder som regel efter 40-års alderen, og hvis den ikke behandles, resulterer den ofte i blindhed i løbet af nogle år.

I den vestlige verden er grøn stær årsag til omkring hvert sjette tilfælde af blindhed. Hvis behandlingen begynder i en tidlig fase, kan synet imidlertid reddes hos mange af patienterne. Det er derfor vigtigt, at lægerne konstaterer de allerførste symptomer.

Glaukom eller grøn stær opstår som følge af ændringer i øjets væskebalance. Forstyrrelserne resulterer efterhånden i, at blodkarrene til nethinden beskadiges. Dermed dør nogle af de celler på nethinden, som er specialiserede til at modtage lyset. Dele af nethinden bliver blinde.

I første omgang rammer blindheden dog ikke det centrale syn, men perifere dele af synsfeltet. Derfor lægger mange patienter ikke mærke til de første symptomer.

Hos øjenlægen foregår en undersøgelse af synsfeltet traditionelt ved, at patienten skal stirre stift på en plet i midten af en skærm. Derefter spørger lægen, om patienten er i stand til at se for eksempel lyspletter, der tændes længere ude på skærmen.

Metoden har desværre den ulempe, at det kan være svært for patienten at lade være med at bevæge øjet væk fra den midterste plet.

Den nye tavle er designet, så øjet skal bevæges rundt. En prik i midten er omgivet af en spiral af tal, som patienten ser på et efter et.

Hvis der er defekter i synsfeltet, vil prikken forsvinde, når patienten kigger på nogle af tallene. Tavlen er konstrueret, så lægen ud fra de pågældende tal kan beregne, hvilket område af nethinden, der er blindt.

Fordi den nye undersøgelsesmetode er simpel og ikke kræver andet udstyr end den lille kartontavle, vil den kunne gennemføres på mange flere mennesker. Behandling i form af medicin eller ejenoperation kan dermed sættes i værk, før sygdommen udvikler sig alvorligt.

Tavlen vil også kunne benyttes af mennesker, der allerede er i behandling for grøn stær. De vil selv med jævne mellemrum kunne undersøge, om deres syn bliver dårligere, og om der derfor måske er behov for yderligere behandling.

Hvis prikken forsvinder, når øjet følger tallene på den nye lystavle, er der noget galt med synet. Tavlen her viser dog kun det nye princip og kan ikke bruges til at afsløre synsfejl.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012