Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Sengeleje - efter 24 timer begynder kroppens nedbrydning

Angelika Zegelin, 52, plejeforsker fra universitetet i Witten/Herdecke, fortæller om sin doktordisputats "At være naglet til sengen", hvor hun undersøger virkningerne af lang tids sengeleje blandt 32 ældre patienter.

Spørgsmål: Er lang tids sengeleje en uafvendelig skæbne?
Zegelin: Nej, absolut ikke. Sengeleje er ikke en medicinsk naturlov. Det har hverken noget at gøre med, hvor gammel man er, eller hvor alvorlig en sygdom man lider af. I stedet handler det ofte om en række ulykkelige omstændigheder, som man meget ofte kunne undgå.

Spørgsmål: Hvorfor sengeleje?
Zegelin: En tredjedel af dem, jeg har spurgt, oplevede længere tids sengeleje efter et ophold på hospitalet. En lærerinde på over 90 år rejste tværs over Kina - men et par uger senere lå hun konstant i sengen. Og hvorfor? Fordi hun var en smule inkontinent og havde fået et kateter af plejehjemspersonalet. Det skammede hun sig sådan over, at hun ikke mere ville forlade sit værelse. Derfor sad hun først i en ubekvem stol, og efter et par dage blev hun simpelt hen i sengen - og kom ikke op mere.

Spørgsmål: Hvordan gik det til, at hun så hurtigt blev konstant sengeliggende?
Zegelin: Allerede efter 24 timers sengeleje begynder ældre menneskers krop at nedbrydes. Blodets volumen bliver mindre, åndedrættet bliver besværet, musklerne nedbrydes, og leddene bliver stive. Også den kognitive funktion forringes. Efter blot få uger forsvinder tidsfornemmelsen, og trangen til at stå op bliver derefter endnu mindre.

Spørgsmål: Hvordan kan man undgå det?
Zegelin: Vi har alle den opfattelse, at det er godt at ligge ned og skåne sig selv. Men det er helt forældet. Pårørende, plejepersonale og frem for alt den enkelte selv må være klar over, at det er enormt vigtigt for ældre at bevæge sig. Det er ikke nok at bevæge sig hen i rullestolen en gang om dagen. Man har brug for muskel- og kredsløbstræning - og det bedste er, hvis man har en god grund til at stå ud af sengen. Det er endog muligt at genopbygge kroppens funktioner.

Læs også:
Blærebetændelse
Reumatisme og gigt
Nattetissere kan hjælpes af naturmidler
Træt altid? Et advarselstegn!

Health News 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012