Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Forkølelse? Gå i sauna!

Når det er koldt uden for, er saunaen et af de bedste steder at tanke varme og slappe af. Et saunabesøg er nemlig ikke kun godt for sjælen, men også for kroppen. Men ikke alle tåler at komme i sauna, så det er en god idé først at spørge din læge. Og har du allerede fået en forkølelse, eller har du feber, så skal du under ingen omstændigheder gå i sauna.

Men hvad sker der egentlig i kroppen, når man befinder sig i en sauna?

Den stimulering, som varmestrålerne fra ovnen, stenene og trævæggene giver, når ind i kroppen gennem huden. Også slimhinderne i luftvejene bliver varmet op. Kropstemperaturen stiger med 1-3oC. Derved opstår der en kunstig "feber", som virker helende for kroppen. Samtlige stofskifteprocesser bliver aktiveret. Der bliver sat gang i kredsløbet, og de naturlige forsvarsmekanismer bliver styrket. Gennemblødningen i slimhinderne bliver syv gange bedre end det normale. Det gør saunaen til en glimrende måde at "snyde" forkølelsestegnene hoste og snue på.

Du vil kunne nyde den velgørende virkning endnu mere, hvis du er opmærksom på et par saunaregler: Tag dig god tid i forbindelse med saunabesøget, men lad kun selve opholdet i saunaen vare 3 x 10 minutter, og undgå temperaturer på over 100 oC. Så høje temperaturer skader ikke blot kredsløbet, men også huden og håret.

Tag gerne en dukkert efter saunabesøget, men lad være med at svømme - det er for anstrengende. Desuden sker der det, at de blodkar, som er blevet udvidet af varmen, igen trækker sig sammen, når du bliver kølet af. Og dette har også en indvirkning på kroppens forsvar: Ved at veksle mellem udvidelse og sammentrækning "lærer" kroppen at finde sig bedre til rette med vejr- og temperatursvingninger.

Eftersom man mister en masse væske under saunabesøget, skal man drikke rigeligt - men under ingen omstændigheder alkohol, fordi det er farligt for kredsløbet. Det er vigtigt ikke at drikke under selve opholdet i saunaen, fordi det forstyrrer den indre udrensning.

Et saunabesøg kan også hjælpe på andre problemer: Det kan lindre gigtsymptomer, og ledskader og indre kvæstelser heler hurtigere. Hvis man lider af gennemblødningsforstyrrelser, kan saunaen også hjælpe. Hvis du derimod lider af svage vener, bør du ikke udsætte dig selv for saunaens høje temperaturer.

Mange astma-patienter har det forbløffende godt med den tørre luft og bliver i mange tilfælde forskånet for alvorlige anfald, hvis de regelmæssigt går i sauna.

Og ikke mindst virker "svedehytten" afstressende og nervøsitetsdæmpende - og man sover bedre om natten.

Thea W. (66), husholderske, Berlin: Jeg har i nogen tid haft små blodkarssprængninger i ansigtet. Kan jeg godt gå i sauna alligevel?

Professor Bankhofer: Ja. Der findes ingen videnskabelige beviser for, at sauna kan skade. Dit problem forværres ikke af varmen, som det f.eks. er tilfældet med veneproblemer. Når du kommer ud af saunaen, vil karrene se rødere og mere iøjnefaldende ud, men det forsvinder igen efter højst et par timer.

Læs også:
Sauna for nybegyndere
Sauna olie gi’r duftende velvære

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012