Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Melisse kapsler

Citronmelisse (Melissa officinalis) er op gennem historien blevet anvendt som et middel til at bedre hukommelsen og til at dæmpe angst. Urten er desuden effektiv til behandling af herpes og andre virusinfektioner, og dens behagelige, citron-lignende smag og duft kan være med til at fremme en bedre smag i forskellige medicinske sammenhænge.

Adskillige kliniske forsøg tyder på, at citronmelisse kan være medvirkende til at behandle Alzheimer’s sygdom.

I et randomiseret, placebo-kontrolleret dobbeltblind overkrydsningsforsøg med deltagelse af 20 raske, frivillige personer viste det sig, at citronmelisse i en dosis på 300 mg pr. dag var i stand til at mindske uro og forbedre opmærksomheden og koncentrationsevnen, mens årvågenhed og hukommelse blev svækket i doser på 900 mg pr. dag. Som det gælder for gurkemeje, viste det sig også for citronmelisse, at den laveste dosis, dvs. 300 mg pr. dag, var den mest effektive. Man kunne ikke ved undersøgelsen fastslå, om der var en signifikant indvirkning på de cholinerge bindinger til ACh-receptorerne i centralnervesystemet. Undersøgelsesrapportens forfattere bemærker, at det tab af flygtige citronmelisse-stoffer, som har fundet sted under forarbejdningen af det forsøgsprodukt, de anvendte til undersøgelsen, måske har kunnet påvirke undersøgelsens resultater med hensyn til cholinerg binding.

I et andet randomiseret, placebo-kontrolleret dobbeltblindforsøg fik en gruppe på 42 patienter med mild til moderat Alzheimer’s sygdom en daglig dosis på 60 dråber flydende citronmelisseekstrakt over en periode på fire måneder. Resultaterne viste, at ekstraktet i betydelig grad kunne forbedre patienternes kognitive funktion sammenlignet med et placebo-præparat, og man kunne desuden i det hele taget iagttage en betydelig forbedring af den kognitive funktion efter 16 ugers behandling. Og endelig fandt man frem til, at placebo-gruppen i højere grad viste tegn på ophidselse end den gruppe, der fik citronmelisse. Dette stemmer overens med de observationer, man gjorde i forbindelse med en anden klinisk undersøgelse - nemlig at æterisk citronmelisseolie påsmurt huden to gange dagligt har en beroligende indvirkning på Alzheimer’s-patienter. Men det placebo-præparat, som blev anvendt i sidstnævnte undersøgelse, bestod af solsikkeolie, så det er meget sandsynligt, at både plejepersonale og patienter har været i stand til at identificere dette som placebo - og dermed forsvinder blind-effekten ved undersøgelsen.

Man kender ikke til, at citronmelisse indvirker på andre medikamenter, og urten har ingen kontraindikationer. Den anvendes ofte til børn, fordi dens sikkerhedsprofil er så høj.

Referencer:
Davis KL, Mohs RC, Marin D, et al. Cholinergic markers in elderly patients with early signs of Alzheimer disease. JAMA 281(15):1401-1406, 1999.
Blumenthal M. The ABC Clinical Guide to Herbs Austin, TX: American Botanical Council, 2003.
Kennedy DO, Scholey AB, Tildesley NTJ, et al. Modulation of mood and cognitive performance following acute administration of Melissa officinalis (lemon balm). Pharmacol Biochem Behav 72(4):952-964, 2002.
Perry NSL, Bollen C, Perry EK, Ballard C. Salvia for dementia therapy: Review of pharmacological activity and pilot tolerability clinical trial. Pharmacol Biochem Behav 75(3):651-659, 2003.
Akhondzadeh S, Noroozian M, Mohammadi M, et al. Salvia officinalis ekstract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s: A double blind, randomized and placebo-controlled trial. J Clin Pharmacol Ther 28:53-59, 2003.
Tildesley NTJ, Kennedy DO, Perry EK, et al. Salvia lavandulaefolia (Spanish sage) enhances memory in healthy young volunteers. Pharmacol Biochem Behav 75(3):669-674, 2003.
Elbetieha A, Al-Hamood MH, Alkofahi A, Bataineh H. Reproductive toxicity potentials of Salvia fruticosa (Labiatae) in rats. J Ethnopharmacol 1998; 61:67-74.


NEW YORK (Reuters Health) Juli 2004: Ekstrakt af melissa officinalis (citronmelisse) kan vise sig at være af stor værdi i behandlingen af patienter med mild til moderat Alzheimer’s sygdom, viser en rapport i juli-udgaven af Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Som andre af de medikamenter, der anvendes til behandling af Alzheimer’s, har citronmelisse acetylcholin-receptoraktivitet i centralnervesystemet, forklarer undersøgelsesrapportens forfattere, med bindingsegenskaber til såvel nikotin som muskarin.

Dr. Shahin Akhondzadeh og hans kolleger fra Tehran University of Medical Sciences i Iran undersøgte sikkerhed og virkning ved citronmelisse i forhold til et placebo-præparat. Undersøgelsen strakte sig over 4 måneder og omfattede 42 patienter med mild til moderat Alzheimer’s.

Behandling med citronmelisse gav en markant forbedring i den kognitive score på den såkaldte Alzheimer’s Disease Assessment Scale (ADAS), fortæller forfatterne, mens brugen af placebo betød en markant forværring af scoren.

Ligeledes blev scoren for klinisk demens forbedret efter behandling med citronmelisse - og forværret efter behandling med placebo.

Forskerne fandt frem til, at der ikke var nogen forskel mellem de to grupper på, hvor ofte bivirkningerne optrådte, men der var en reduktion i omfanget af ophidselse blandt de patienter, der fik citronmelisse.

"Præ-kliniske undersøgelser [af såvel citronmelisse (Melissa officinalis) som salvie (Salvia officinalis)] har vist, at deres virkemekanisme og styrke er sammenlignelig med de medicinalpræparater [der anvendes mod Alzheimer’s], som er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder," siger Dr. Akhondzadeh til Reuters Health.

Forskergruppens nyeste undersøgelser har også vist, at ekstrakt af disse to urter, specielt citronmelisse, "er ligeså effektive som medicinalpræparater [der anvendes mod Alzheimer’s], som er godkendt af de amerikanske sundhedsmyndigheder," hævder Dr. Akhondzadeh. Desuden har citronmelisse den fordel, at den kan berolige ophidsede patienter.

"Eftersom disse urter er uskadelige og er blevet anvendt i adskillige århundreder som vinddrivende, beroligende og angstdæmpende midler og i betragtning af resultaterne fra nutidige undersøgelser, [bør de anses for] mulige behandlingsmidler til patienter med Alzheimer’s," slutter Dr. Akhondzadeh.

Kilde: J Neurol Neurosurg Psychiatry 2003;74:863-866.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012