Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Prostatakræft og gamma-tocopherol

Sammenhængen mellem alpha-tocopherol, gamma-tocopherol, selen og prostatakræft.

Baggrund
Selen og alfa-tocopherol - den væsentligste form for E-vitamin i kosttilskud - synes at kunne beskytte mod prostatakræft. Hidtil har forskerne derimod kun interesseret sig meget lidt for gamma-tocopherol, som er en vigtig E-vitaminkomponent i kosten i USA, og som er den form for tocopherol, som der findes næstmest af i menneskets blodserum. Men nu har man gennemført en kontrolleret undersøgelse med henblik på at fastslå, hvilken sammenhængen der er mellem alpha-tocopherol, gamma-tocopherol og selen på den ene side og forekomsten af prostatakræft på den anden.

Metoder
I 1989 afgav i alt 10.456 mandlige indbyggere i Washington County i Maryland, USA en blodprøve til en testblodbank. For ialt 117 ud af de 145 mænd, som udviklede prostatakræft, og for 223 kontrolpersoner, der matchede dem med hensyn til alder etc., havde man tånegle- og blodplasmaprøver til rådighed til måling af kroppens indhold af selen, alpha-tocopherol og gamma-tocopherol. Sammenhængen mellem koncentrationen af disse mikronæringsstoffer og udviklingen af prostatakræft blev vurderet ved betinget logistisk regression.

Resultater
Risikoen for at udvikle prostatakræft faldt - dog ikke lineært - med stigende koncentrationer af alpha-tocopherol (odds-forhold (højeste vs. laveste femtedel) = 0,65; 95% konfidensinterval = 0,32-1,32; P:(tendens) =.28). For gamma-tocopherol var risikoen for at udvikle prostatakræft blandt de mænd, der lå i den øverste kvintil, reduceret 5 gange i forhold til mændene i den laveste kvintil (P:(tendens) = .002). Sammenhængen mellem selenindhold og risikoen for at udvikle prostatakræft tydede på en beskyttende virkning for de mænd, der befandt sig i de øverste fire kvintiler, og som udviste en reduceret risiko for at udvikle prostatakræft i forhold til de mænd, der befandt sig i den nederste kvintil (P:(tendens) = .27). Det var kun muligt at iagttage en statistisk signifikant forbindelse ved store doser selen og alpha-tocopherol, når gamma-tocopherol-koncentrationen samtidig var høj.

Konklusion
Brugen af kombineret alpha- og gamma-tocopheroltilskud bør overvejes i fremtidige forsøg med forebyggelse af prostatakræft - set i lyset af den interaktion mellem alpha-tocopherol, gamma-tocopherol og selen, som man har iagttaget ved det her omtalte forsøg.

Kilde: J Natl Cancer Inst, 20. dec. 2000;92(24):2018-2023.


Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012