Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Chondroitin er mere virksomt end glucosamin

Chondroitin er et vigtigt glycosaminoglycan (GAG), som produceres og fordøjes af de ledbruskceller, som kaldes chondrocytter. To meta-analyser har gennemgået virkningen af chondroitinsulfat på slidgigt i knæ og hofte. Det tilskud, der blev anvendt i de analyserede undersøgelser, lå på 1.200 mg/pr. dag i gennemsnit.

Den første meta-analyse omfattede syv dobbeltblind, placebo-kontrollerede forsøg af over fire ugers varighed. Forsøgene blev anset for at have et positivt resultat, hvis forbedringen i smerteniveau og ledbevægelighed lå på min. 25% for chondroitin-gruppen i forhold til placebo-gruppen. Analyserne påviste en forbedring på 40,2%.

Den anden meta-analayse gennemgik fire randomiserede, dobbeltblind, placebo-kontrollerede chondroitinsulfat-undersøgelser af i alt 227 patienter. Man iagttog et fald i smerteniveauet og en forøgelse af ledbevægeligheden på i gennemsnit 50% blandt de deltagere, der fik chondroitinsulfat, i forhold til placebo-gruppen. Denne forbedring indtraf efter 60 dages behandling - og effekten aftog ikke i løbet af undersøgelserne (som strakte sig over 150-180 dage).

I modsætning til glucosaminsulfat, som er meget letoptageligt, er chondroitinsulfatmolekylet for stort til, at det kan optages i hel form gennem tarmvæggen, ind i blodbanen og derfra videre til leddene. Og når molekylet er for stort til at gå intakt gennem tarmvæggen, er den biologiske tilgængelighed begrænset til de tarmvægsceller, som det er i direkte kontakt med, og muligheden for at trænge igennem til blod og led er dermed ikke særlig stor. Men den er dog til stede - som det også er blevet påvist i et italiensk forsøg med dyr og et enkelt menneske, som fik 800 mg radioaktivt chondroitinsulfat.

Man fandt radioaktivitet i blodet, hvilket tyder på, at nogle komponenter i det store molekyle, som indeholdt radioaktiviteten, rent faktisk blev optaget i kroppen. Modsat har en schweizisk undersøgelse ikke vist nogen ændringer i glycosaminoglycan-niveauet i blod og led efter oral indgivelse af chondroitin.

Det ser ud til, at chondroitin-molekylet allerede i mavesækken skal nedbrydes til dets biokemiske komponenter, for at det kan komme ind i blodbanen og leddene. Man kan derfor konkludere, at de kliniske resultater, man har opnået med chondroitinsulfat, skyldes den indirekte virkning, som dets nedbrudte stoffer, f.eks. glucosaminsulfat, har i kroppen.

Men på trods af spørgsmålene om molekylestørrelse og biologisk tilgængelighed har chondroitin vist sig at være effektivt. Faktisk viser en meta-analyse, som blev offentliggjort 15. marts 2000 i Journal of the American Medical Association, at chondroitin i gennemsnit har næsten 60% større virkning end glucosamin.

Referencer:
Deal CL, Moskowitz RW. Nutraceuticals as therapeutic agents in osteoarthritis. The role of glucosamine, chondroitin sulfate, and collagen hydrolysate. Rhem Dis North Am 1999;25:379-95.
Conte A, et al. Biochemical and pharmachokinetic aspects of oral treatment with chondroitin sulfate. Arzheim Forsch 1995;45:918-25.
Baici A, et al. Analysis of glycosaminoglycans in human serum after oral administration of chondroitin sulfate. Rheumatology Int 1992;12:81-8.
McAlindon TE, et al. Glucosamine and chondroitin for treatment of osteoarthritis: a systematic quality assessment and meta-analyses. JAMA 15. marts 2000;283(11):1469-75.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012