Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Råkostmenneskets naturlige føde

I året 1846 fandt dr. Donders, at antallet af hvide blodlegemer (leucocyterne) steg betydeligt i blodet efter et måltid mad. Denne stigning kunne vare 1½ time eller længere.

Den berømte tyske patolog Rudolf Virchow (1821-1902) bekræftede denne iagttagelse omkring år 1860. Han antog, at de hvide blodlegemer på en eller anden måde deltager i fordøjelsesprocessen, hvorfor han kaldte foreteelsen fordøjelsesleukocytose og betragtede den som en fysiologisk og fuldstændig normal proces i modsætning til andre leukocytoser, dvs. en sygelig stigning af leucocyternes antal i blodet. Sådanne leukocyter menes at bero på, at organismen mobiliserer sine reserver af hvide blodlegemer for at værge sig mod smitstoffer, som er trængt ind i organismen. Denne opfattelse af fordøjelsesleukocytosen var den almindeligt accepterede endnu længe efter Virchows tid.

År 1923 behandledes spørgsmålet indgående af dr. Roessle, som anså fordøjelsesleukocytosen for at ligge på grænsen til en "betændelse", som var rettet mod noget fremmed i organismen. Men hvad "fremmed" kunne der være i den føde, man tilførte maven? Var madtilførslen og fordøjelsen ikke helt naturlige og normale processer?

I året 1927 fik dette vanskelige spørgsmål en uventet løsning, da mikrobiologen dr. P. Kouchakoff i Lausanne kunne konstatere, at ved spisning af ukogte grønsager - altså vegetarisk råkost - udeblev fordøjelsesleukocytosen. Selv ukogt, frisk kildevand forårsagede ingen fordøjelsesleukocytose. Men så snart man spiste grønsager eller drak kildevand i kogt stand, optrådte leukocytose med usvigelig sikkerhed.

Professor W. Kollath har i princippet kunnet bekræfte rigtigheden af Kouchakoffs vigtige opdagelse. Derfor anbefaler han, at man bør indlede alle måltider med råkost: f.eks. rå frugt til den faste morgenmad og rå grønsager til middag. Spiser man almindelig kogt vegetarisk kost efter råkosten, som bør være rigelig og varieret, indtræder der ingen leukocytose. Frugt og grønsager bør imidlertid ikke spises til samme måltid.

Kouchakoff mener, at hans opdagelse beviser, at den ukogte vegetariske råkost oprindelig er menneskets naturlige føde.

Tropp og Chalaupka har i 1940’erne nærmere undersøgt fordøjelsesleukocytosens afhængighed af kosten og har kunnet bekræfte Kouchakoffs og Kollaths resultat. De har desuden givet følgende forklaring på disse foreteelser:

De ukogte, rå grønsager indeholder et utal af enzymer, som ikke helt og holdent ødelægges under fordøjelsesprocessen, selv om de består af æggehvidestoffer. Nævnte forskere mener, at 50-80 % af disse enzymer havner uskadte i tarmen, hvor de fortsætter deres funktion med at katalysere (fremskynde) reaktioner, som forbruger ilt. Herved skabes der i tarmen et miljø, som fremmer de syredannende tarmbakteriers trivsel og virksomhed.

Kogt planteføde, i hvilken alle enzymer ødelægges, ligesom al på anden måde denatureret føde, har ikke denne evne, hvorfor tarmbakteriefloraen ved spisning af sådan kost gradvis degenererer.

Dineen, Abrams og Bishop (JAMA, 8.2.1965) har gjort den meget vigtige iagttagelse, at leukocyternes evne til at beskytte vor organisme mod infektioner afsvækkes i samme grad, som tarmbakteriefloraen degenererer. Ved anvendelse af rigelig og varieret råkost, som virker helbredende på bakteriefloraen i tyktarmen, bliver leukocyternes evne til at forsvare vor organisme mod forskellige smitstoffer derimod forstærket. Kort sagt: Råkostdiæten øger vor organismes modstandskraft mod forskellige infektionssygdomme.

Ifølge Eppinger virker en radikal råkostdiæt også fremmende på diffusionen (udsivningen) mellem kapillarernes tynde vægge og vævscellernes yderste cellelag, så at mange forskellige sygdomstilstande, såsom højt blodtryk, nyrelidelser, leversygdomme og leddegigt med held har kunnet behandles med en passende råkostdiæt. Efter alt at dømme beror dette på de reaktioner og den virkning, som enzymerne i råkosten forårsager - i modsætning til forholdet med den kogte planteføde, i hvilken alle enzymer ødelægges.

Kilde: Ny Tid og Vi nr. 6, 1970.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012