Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Erytromycin fordobler risiko for hjertedød

Personer, der tager antibiotika af typen erytromycin, har en dobbelt så høj risiko for pludselig hjertedød i forhold til dem, der ikke anvender nogen medicin. Særligt stor er risikoen for de patienter, der samtidig får erytromycin og andre lægemidler, som nedbrydes af enzymet CYP3A4. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet New England Journal of Medicine.

Anvendelse af erytromycin kan føre til, at hjerterytmen forstyrres. Ligesom en lang række andre lægemidler – bl.a visse typer antibiotika, middel mod forhøjet blodtryk og et allergimiddel – nedbrydes stoffet af enzymet CYP3A4. Derfor har patienter, der indtager både erytromycin og andre af disse midler, risiko for at få høje og skadelige mængder af erytromycin i kroppen.

Amerikanske forskere analyserede data, som omfattede mere end en mio. personår og 1.476 tilfælde af bekræftet pludselig hjertedød. Analysen viste en fordoblet risiko for pludselig hjertedød i forhold til patienter, der slet ikke brugte medicin. Den forøgede risiko sås kun, mens patienterne anvendte erytromycin, ikke blandt dem, der tidligere havde brugt erytromycin.

Blandt patienter, der samtidigt anvendte erytromycin og et andet lægemiddel, som nedbrydes af CYP3A4, var risikoen for pludselig hjertedød femdoblet. Forskerne bag studiet anbefaler, at samtidig anvendelse af erytromycin og andre substanser, som påvirker CYP3A4 - f.eks.grapefrugt –bør undgås.

Kilde: New England Journal of Medicine 2004, 351:1089-96

Følgende præparater, der forhandles i Danmark, indeholder indholdsstoffet erythromycin:

Præparat

Medicinvirksomhed

Abboticin®

Abbott

Erycin®

Nycomed Danmark

Escumycin®

Orion Pharma

Hexabotin®

Durascan

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012