Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Livskraftens plante - løvetand

Af dr. Hermann Gerhard

Blandt vor europæiske floras og lægeplanteverdens sunde og værdifulde planter indtager løvetand i forårstiden en anerkendt særstilling. Når endnu ingen eller kun meget få grønne ernæringsplanter er fremme i haver og på marker, kommer løvetanden med sine fortræffelige ernærings- og helbredelsesværdier os til hjælp. Den renser safterne og blodet. Den virker opløsende, urindrivende, afførende, nærende og styrkende. Selv om den ikke altid er velset i store mængder på marker og enge, så tilbyder dog dette såkaldte ukrudt netop i forårstiden mennesket gratis en rigdom af sundhedsværdier, således at den gamle folkemedicin netop taler om et livseliksir.

Forfølger vi løvetandens helbredelseshistorie, så støder vi allerede hos de gamle på en høj værdsættelse af denne plante. Af de græske medicinalhistorikere omtaler Dioskorides den. Romerne Plinius og Celsus omtaler den i deres skrifter, den sidste med udtrykkelig henvisning til "mælkesaftbjerget", hvormed der tænkes på en høj, på hvilken løvetanden med sin mælkesaft trives yppigt og rigt. Om kejser Augustus fortælles, at hans læge har helbredt ham for hæmmet galdeafsondring og hypokondri med løvetandsalat. Derefter møder vi planten hos middelalderens arabiske læger og i det 16. århundredes urtebøger.

Nogle forfattere omtaler anvendelse af løvetand til stimulering af appetit og fordøjelse, blandt andre Kahnt og Bohn. De anbefaler også at anvende den ved dyspepsi med samtidig forstoppelse.

Bladenes inuliniudhold forudbestemmer løvetand til diabetikerspise. Ved sygdomme på grund af forstyrrelser i stofskiftet som gigt og reumatisme, tilbøjelighed til kirtelhævelser, hudsygdomme og fedtsyge er planten et fortræffeligt diætetikum og en uundværlig vild grønsag.

Mereks årbøger 1933 tilkender løvetanden kræfter, som i en fremragende målestok fremmer og driver galdeafsondringen. Bekendt er de gode resultater med frisk saft ved betændelse i galdegangene, ved hæmmet funktion af leveren og galdestensdannelse. Den gamle folkeerfaring siger: løvetanden bringer galden og leveren til at flyde - hvilket i dag er videnskabeligt bevist.

Ifølge den tidsbetingede stadige forøgelse af latente (skjulte) leverskader er en stadig levertræning et uafviseligt tidens krav. Løvetanden er på grund af sit høje indhold af bitterstoffer særlig egnet til at udligne mangelen heraf i den forfinede kost.

Kemikerne har dernæst ved undersøgelse af løvetandens virksomme substanser gjort os opmærksomme på rigdommen af mineralstoffer, nemlig af kalium, kalk, mangan, natrium, kiselsyre, svovl, fosforsyre, aluminium, kobber og fluor. Endvidere indeholder mælkesaften et bitterstof af enzymatisk virkning, taraxacin. Løvetanden hører derfor også til blandt bittermidlerne.

Endelig henvises til saponin- og cholinvirkningen. Disse to stoffer skjuler efter Kneipp, Flamm, Burgi og Merck i sig en udlignende og normaliserende virkning på det polare spil mellem sympathikus og parasympathikus og det tilsluttede system af sekretionskirtler, hvorunder også en delfunktion af leveren falder.

Følgende en gammel prøvet tradition anvender vi i dag løvetand afvekslende med brændenælde og brøndkarse til forårskure. Med ganske særlig eftertryk henviser vi til stimuleringen af lever- og galdefunktionen ved betændelser, sekretionsforstyrrelser, gulsot og stendannelse. Her gives den først og fremmest i forbindelse med saft af sorte ræddiker. Den tjener også som et naturligt fordøjelsesfremmende og tarmbelivende middel.

Læs også:
Løvetand
Russisk naturmedicin
Løvetand og Jurubeba

Kilde: Dr. Hermann Gerhard: "Freunde der Gesundheit", her efter Reform Rundschau, 1973.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012