Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Operationer - drejer det sig kun om kulturforskelle - eller hvad?

Harro Albrecht: Troværdighedskrise i operationsstuen

Hvilken betydningsfuld, men uforpligtende konstatering: At styrke patienternes rettigheder, objektiv fejlanalyse, at lære af tidligere fejl. Praksis med at analysere og vurdere lægelige behandlingsfejl i skadeserstatningssager ved hjælp af retsligt udpegede skønspersoner, specielt fra universitetsverdenen, viser, at behandlings- og kunstfejl i mange tilfælde bliver fortiet og dysset ned. Og endog falske udsagn følger af videnskabeligt uholdbare konstateringer, selv om netop konkrete skadestilfælde ville være ideelle til en objektiv fejlanalyse, så man kan lære noget af det for fremtiden, sådan som prof. Rothmund kræver det.

Eftersom dommere er lægmænd i medicinsk forstand, bliver disse neddyssede vurderinger i reglen fulgt. Og således har skadelidte patienter indtil nu kun haft udsigt til skadeserstatning, hvis de f.eks. har fået sat det forkerte ben af - se www.gutachterskandal-chirurgie.de, hvor der også gives konkrete forslag.

Prof. dr. med. Arno Krug, Hof

Når man diskuterer svaghederne ved den medicinske verden, bliver patienternes indstilling stort set aldrig taget i betragtning. Patienterne lægger et meget konkret pres på lægen og forventer, at deres problemer forsvinder omgående. Som regel er de kun i meget ringe grad parate til at ændre livsstil eller lade kroppen få den tid, der skal til, for at den bliver rask igen. I stedet kan ganske mange patienter ikke forstå det, hvis de ikke får en recept stukket i hånden ("Han gør jo ingenting - han hjælper mig overhovedet ikke!").

Når man går til lægen, betyder det i mange tilfælde, at man følger et bestemt ritual. Man fortæller om sine problemer, man bliver undersøgt - og man får en recept. Dette ritual aktiverer personens selvhelbredelseskraft.

Det hører med til ritualet, at man får et eller andet, man kan sluge i pilleform, eller får sprøjtet ind i armen. Det er en ubetinget forventning hos patienterne. Jeg vil vove at påstå, at den egentlige farmakologiske virkning meget ofte kommer i anden række. Derfor vil en recept på et homøopatisk middel i mange tilfælde virke mindst lige så godt - og med lavere risiko for bivirkninger. De personer, der indlader sig på homøopatisk behandling, bliver derfor ikke mindst begejstrede over deres "behandlingssucces", fordi de tager det for givet, at helbredelse kræver tid, kræver, at man gør noget selv, og at man tænker over, hvordan man lever - sådan opstår sundhed på en naturlig måde. Men det er der rigtigt mange mennesker, der ikke er klar til.

Voltaire sagde engang: "Lægekunsten består i at underholde den syge, indtil naturen har helbredt ham."

Dr. med Christoph Heck, faglæge for psykiatri og psykoterapi, Brühl

Kilde: Die Zeit, 21. april 2005

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012