Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Tre-timerskuren

Den nyeste slanketrend fra en amerikansk forfatter med næse for timing

Hvis det gamle quiz-program "Hvem er hvem?" endnu eksisterede, ville Jorge Cruise næppe få en invitation til at være offer. Hans typiske holdning og udseende gør ham alt for nem at gætte - han MÅ simpelthen være fitness-træner. Det var han også - i sit tidligere (arbejds)liv. Men den knap 40-årige herre har tilsluttet sig dem, der giver os med figurproblemerne håb om at kunne krybe i en bikini eller badedragt igen. Os, der hungrer efter læsestof, og som har slugt værkerne om kostplaner, Low-Carb-kure, glykæmisk indeks og jojo-effekt. Men det har ikke rigtigt virket, så nu kommer Cruise med en ny trend: Tre-timerskuren.

Tid til at få sulet væk fra kroppen
Han er med sit flotte og sportstrænede ydre et levende bevis for, at fedt kan blive til muskler - og det viser han allerede på forsiden af bogen af samme navn, hvor man ser hans ansigt og overkrop. Hans hovedbudskab er: Det handler om timing, når du vil tabe dig - tilfører du ikke næring hver 3. time, risikerer du, at kroppen begynder at beskytte dig mod sult - en mekanisme, der stammer fra urmennesket. Så lagrer kroppen fedt i stedet for at forbrænde det. Man kan så også tale om timing for bogudgivelsen: Bogen sprang i løbet af få uger ind på en tredjeplads på New York Times’ bestseller-liste.

Med samme regelmæssighed som tidevandet og foråret, hvor mindre tøj afslører ucharmerende deller og redningsbælter, bliver slankeguruer lanceret på bogmarkedet. Om deres bøger opnår bestseller-status, afhænger ifølge branchekendere af, om tiden er til forandring. Således forklarer Bob Wietrak, merchandise-specialist hos den amerikanske boghandlerkæde Barnes & Noble, den seneste store modekur: South-Beach-kuren fra Miami-lægen Arthur Agatston. Den kom frem i 2002 - en måned efter den omstridte diætguru Atkins’ død. Atkins’ slanketips nu sælger langt dårligere, mens South Beach-kuren, som er en "blidere" version af Atkins-teorien, hvor man godt må få lidt kulhydrat, slog alle rekorder for salg af slankebøger med over 9 mio. eksemplarer og en fed indtægt på 14,5 mio. dollars på to år. Men i slutningen af 2004 havde South Beach-trenden klart tabt pusten.

Helt tilfældigt trådte Jorge Cruise så ind på scenen. Han havde allerede skrevet én bestseller for sit forlag, Harper Collins, nemlig gymnastikbogen "8 minutter om morgenen". Hans slankebog skulle først udgives i løbet af et års tid, men han endte med at gøre 3-timerskuren færdig på fire måneder.

Men der kommer næppe en bogsællert ud af det banale budskab, at man taber sig ved at holde sig på en bestemt kaloriegrænse - hos Jorge Cruise må man nemlig heller ikke frådse og få mere end 1.450 kalorier om dagen. "Det er et spørgsmål om, hvilken drejning man giver budskabet", siger Judith Regan fra Regan Books - det forlag, der i 1995 udgav den succesrige kilo-killer "The Zone". Først med den rigtige drejning begyndte den gigantiske slanke-maskine at sætte sig i bevægelse - med artikler i damebladene, selvhjælpsbøger, hjælpemidler, slankeklinikker og kurcentre.

Det princip har været gældende, siden Robert Atkins i 1972 opdagede den såkaldte ketose - det, at stofskiftet i en krop, der ikke får tilført kulhydrater, begynder at tære på fedtreserverne. Sjovt nok skal kurens tilhængere spise sig mætte i kød og proteinrige fødevarer, og derfor nåede den at komme på mode adskillige gange i løbet af en periode på 30 år. Den seneste overraskelse kom fra Mireille Guiliano, som forklarede, "Hvorfor franske kvinder ikke bliver tykke". Men nu er hun blevet overhalet af 3-timerskuren.

Om Cruise i længden kan skumme fløden, må vi vente at se. Men han taler af erfaring - han har på sin egne krop mærket de overvægtiges lidelser. "Den fede dreng, der blev mobbet - det var mig". Måske hans bedste argument over for det stadigt voksende antal overvægtige amerikanere.

Robert Atkins
Atkins-kuren
Lancerede i 1972 den første mega-slanketrend: Meget kød, ingen kulhydrater. Med sin (omstridte) metode solgte Atkins 21 mio. bøger.

 

 

 


Arthur Agatston
South-Beach-metoden
Ernæringseksperten fra Miami offentliggjorde i 2002 sin Low-carb-kur (spis så få kulhydrater som muligt) - og markedsførte den til 9 mio. bogkøbere.

 

 

 

Mireille Guiliano
Fransk faste
I bogen "Hvorfor franske kvinder ikke bliver tykke" taler hun for en sanselig kur: Tab dig og nyd livets glæder. Men junkfood er et fy-ord.

 

 

 


Jorge Cruise
3-timerskuren
Ny fitness-guru fra Californien. Her er alle fødevarer tilladt - også slik, fast food og alkohol en gang imellem. Men man skal spise hver tredje time - ellers kan kroppen ikke tære på fedtreserverne. Det daglige energiindtag må ikke overstige 1.450 kalorier.

 

 

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012