Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B6-vitamin kan mindske risikoen for tyk- og endetarmskræft

Kvinder, der har et stort alkoholforbrug, kan nedsætte deres risiko for at udvikle tyk- og endetarmskræft hvis de spiser store mængder B6-vitamin, som bl.a. findes i berigede morgenmadsprodukter, viser nye forskningsresultater ifølge Dominique Patton.

Undersøgelsen, som er offentliggjort i Gastroenterology (doi: 10.1053/j.gastro.2005.03.002), viser, at de kvinder, der har et moderat til højt alkoholforbrug og samtidig spiser store mængder B6-vitamin, har en mere end 70% lavere risiko for at udvikle disse sygdomme end andre kvinder.

Beviserne tyder på, at alkoholindtagelse hos kvinder med et lavt indhold af B6-vitamin i kroppen øger risikoen for at udvikle kræft i tyk- og endetarmen. Forskere har også tidligere rapporteret, at et forøget indtag af folsyre og muligvis også B6-vitamin kan reducere risikoen for at udvikle brystkræft for kvinder, der drikker moderate til store mængder alkohol.

"Disse resultater kan have en vigtig indflydelse på forebyggelsen af tyk- og endetarmskræft blandt kvinder, der drikker alkohol, fordi deres B6-vitaminstatus meget let kan forbedres gennem kosten eller via kosttilskud," siger undersøgelsesrapportens forfatter Susanna Larsson fra Karolinska Institutet i Stockholm.

Kræft i tyktarmen, endetarmen eller maven er hvert år skyld i ca. 500.000 dødsfald på verdensplan, viser tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Sygdommene sættes i forbindelse med en kost, der er meget rig på fedt, raffinerede kulhydrater og animalsk protein - samtidig med, at patienterne har et meget lavt fysisk aktivitetsniveau.

Det samme forskerteam har tidligere påvist, at de kvinder, der spiser mest magnesium, havde en 40% lavere risiko for at udvikle en kræftsygdom i forhold til de kvinder, der havde det laveste magnesiumindtag.

På grundlag af den samme befolkningsgruppe (Swedish Mammography Cohort) foretog forskere ved Karolinska Instituttet i Stockholm og Harvard School of Public Health en vurdering af data fra næsten 67.000 kvinder i alderen 40-75 år. De havde via et spørgeskema afgivet oplysninger om kost, tilfælde af kræftsygdomme i tyk- og/eller endetarm blandt familiemedlemmer samt om deres brug af kosttilskud.

Forfatterne hævder, at et utilstrækkeligt indhold af B6-vitamin i kroppen kan føre til udvikling af kræftpolypper i tyktarmen. Men deres undersøgelsesresultater skal bekræftes af andre undersøgelser foretaget med et større befolkningsmateriale.

B6-vitamin findes i en lang række forskellige fødevarer, bl.a. berigede morgenmadsprodukter, bønner, kød, fjerkræ, fisk og visse frugter og grønsager. Vitaminet udfører en lang række forskelligartede funktioner i kroppen: Det medvirker til at opretholde et normalt blodsukkerniveau, bremse udviklingen infektioner og danne hæmoglobin, som sikrer, at der kommer ilt til alle vigtige organer og væv.


Hvis din kost ikke er dækkende, kan kosttilskud give dig den nødvendige sikkerhed.

Læs også:
Antibiotika og irritabel tyktarm
Fluor og tarmbetændelse
Motion mod kræft i tyktarmen
Tarmkræft - helbredelse er mulig med Brottrunk
Ny viden om fedt og tarmkræft
Grøn the mod tyktarmskræft?

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012