Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ginseng synes at kunne beskytte hjernen

Resultaterne fra en ny undersøgelse foretaget på rotter tyder på, at indholdsstoffer i ginsengrod kan beskytte hjernen mod den form for nedbrydning, der skyldes sygdomme som Huntingtons.

I den vestlige verden er ginseng mest brugt til at give energiniveauet et puf i opadgående retning (og anvendes derfor i stigende grad i de såkaldte energi-drikke) og til at støtte immunforsvaret. Men forskerne har allerede fremlagt en del beviser på, at den også har en gavnlig indvirkning på vores hjerne. Et mindre, kinesisk forsøg, som blev offentliggjort for to år siden, fandt frem til, at et af indholdsstofferne i ginseng kunne forbedre resultaterne af hukommelsestests hos personer, der led af demens forårsaget af et slagtilfælde.I den nye undersøgelse har et forskerhold fra Baylor College of Medicine i Houston analyseret, om en raffineret form for ginseng, hvori nogle af rodens aktive stoffer er blevet koncentreret, kan beskytte rotter mod virkningen af et giftstof, som giver alvorlige motoriske problemer og tab af nerveceller.

Det anvendte kemiske stof var tilpasset, så det efterlignede den nedbrydende virkning, man ser ved Huntingdon’s Sygdom, men rottemodellen kunne også vise sig at være relevant for andre degenerative sygdomme som f.eks. Parkinson’s.

Rotterne fik enten et ginseng-ekstrakt, som indeholdt en koncentration af ginsenosiderne Rb(1), Rb(3) eller Rd, eller et præparat, som omfattede hele roden af amerikansk ginseng. En tredje gruppe fik et præparat, der indeholdt knuste blade og stængler, som indeholder større mængder ginsenosider end den knuste rod.

Den koncentrerede ekstrakt havde størst positiv indvirkning. Den kunne i betydelig grad reducere omfanget af de motoriske problemer og tabet af nerveceller i den del af hjernen, der kalde corpus striatum, og den kunne fuldstændigt eliminere risikoen for at dø af sygdommen, skriver forfatterne i denne måneds udgave af Annals of Neurology (bind 57, pp. 642-648).

"En delvis raffinering af hele ginsengroden, så de nervebeskyttende komponenter koncentreres, synes at kunne beskytte nervecellerne", konkluderer forfatterne.

Hos de rotter, der fik præparatet med knuste blade og stængler, kunne man konstatere en vis beskyttelse, en forbedring i de sociale færdigheder og et reduceret omfang af skaderne på corpus striatum. Men behandling med det præparat, der var udvundet af hele roden af amerikansk ginseng, havde ingen virkning og øgede ovenikøbet dødeligheden.

Dette tyder på, at visse substanser skal udvindes af ginsengroden, så man kan isolere de stoffer, der har en gavnlig indvirkning på helbredet - og sikre de forsøgspersoner, der senere skal deltage i kliniske forsøg, mod skadelig indvirkning.

Man mener, at visse ginsenosider muligvis fungerer som antioxidanter mod de iltningsskader, som menes at medvirke til udviklingen af sygdomme som Huntingdon’s og Parkinson’s. På verdensplan mener man, at sidstnævnte sygdom rammer 1% af alle over 65 år.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012