Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Isoflavoner i soja mod cancer

Undersøgelser viser, at vores vestlige kost indeholder mindre end 10% af den mængde isoflavoner, der er nødvendig for at opnå medicinsk effekt.

En positiv faktor for immunforsvaret
De nyeste videnskabelige undersøgelser viser, at sojaplanten indeholder såkaldte isoflavoner, plantehormoner, der kan sættes ind i forebyggelsen og behandlingen af cancer i tyktarm, lever, lunge, bryst, prostata og nogle former for leukæmi.

Undersøgelser viser også, at vores vestlige kost indeholder mindre end 10% af den mængde isoflavoner, der er nødvendig for at opnå medicinsk effekt.

Førende internationale videnskabelige tidsskrifter har i de senere år publiceret opsigtsvækkende undersøgelser om isoflavonernes cancerbekæmpende egenskaber, blandt andre følgende:

Journal of Cellular Biochemistry (USA), 1995, 22
Journal of Nutrition (USA), Mar 1995, 125
Carcinogens (England) 16 (11), Nov 1995
Cancer Causes and Control (United Kingdom), 1995, 6/6
Life Science (USA), 1995, 57/7
Biochem Biophys Res Commun (USA), Jun 15, 1995
Proc Soc Exp Biol Med (USA), Jan 1995, 208
Leuk Res (England), Jun 1994, 18 6
Cancer Res (USA), Dec 1, 1993
Steroids (USA), Jul 1993, 58 (7)
Prostrate (USA), 1993, 22 (4)

Amerikaneren dr. Kurt W. Donsbach afholdt ifølge Tidslernes medlemsblad nr. 19, 1996, et foredrag på Rigshospitalet om alternativ kræftbehandling. Dr. Donsbach oplyste, at isoflavonet genistein fra sojabønner kan virke lige så godt som en anti-angiogenetisk faktor som hajbrusk, dvs. at det har samme evne som hajbrusk til at hindre dannelsen af nye blodkar til kræftcellerne og er dermed i stand til at udsulte dem.

Det fremgår af den internationale litteratur, at isoflavoner er i stand til at forhindre bestemte former for cancer og har en hæmmende virkning på tumorvækst.
Det gælder især for følgende slags cancer:

- brystcancer:
Undersøgelser foretaget af Hirayama af 143.000 kvinder i Japan viste, at jo højere sojakoncentrationen var, desto lavere var risikoen for at få brystcancer.

- prostatacancer:
Sharma et al. viste, at soja havde en hæmmende virkning på udviklingen af cancer i prostata. Desuden forhaler den sygdommen, hvis den først er brudt ud.

- cancer i livmoderen:
Et sojaproteinkoncentrat, som isoflavonerne var blevet fjernet fra, havde ingen virkning på udviklingen af cancer i livmoderen; et ubehandlet produkt havde en hæmmende virkning (S. Barnes, Univ. of Alabama; Nutrition and Cancer, 1994).

- mavecancer:
En høj dosis af isoflavoner reducerede signifikant antallet af abnorme fordybninger i tyktarmen (V. Steele, Nutrtion and Cancer 1994). Poole og Hu rapporterede om en beskyttende virkning.

- lungecancer:
Swanson et al. viste i en test blandt kinesiske minearbejdere, at risikoen for at få lungecancer var lavere, jo højere forbruget af sojaprodukter var.

- lever- og galdeblærecancer:
I et dyreforsøg gav man bestemte kemikalier, som kan fremkalde lever- og galdeblærecancer. Hos dyr, der fik en kost med et højt indhold af sojaprodukter, var der ikke angreb på lever og galdeblære. I kontrolgruppen fik 25 pct. levercancer, og 40 pct. cancer i galdeblæren.
En mulig årsag til isoflavonernes positive virkning kan være, at de er i stand til at eliminere cancerceller ved at binde sig til disse eller samvirke med dem

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012