Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvad er osteoporose?

Når man er ung, bliver ens knogler - ligesom andre kropsdele - konstant fornyet i takt med, at gamle celler dør og erstattes af nye, raske celler.

Hvad knoglerne angår, fortsætter denne proces livet ud, men på et tidspunkt - efter at man er fyldt 35 år - begynder de naturligt at blive mindre tætte, fordi der dør flere celler, end der kommer nye til.

Nogle patienter kan begynde at få ondt i ryggen, efterhånden som rygsøjlen falder sammen. I alvorlige tilfælde, når rygsøjlen krummes meget, kan det give åndedrætsproblemer, tab af højde, krum ryg (skrutryg) og inkontinens, hvis de indre organer begynder at presse på urinblæren.

Kvinder rammes oftere end mænd, fordi et fald i det kvindelige hormon østrogen efter overgangsalderen også giver et hurtigere knogletab. Disse kvinder er derfor i større risiko for at brække hoften, rygsøjlen eller håndleddet, selv efter et mindre fald.

Overgangsalderens indvirkning på kvinders knogler gør, at langt flere kvinder lider af osteoporose end mænd. Der er andre faktorer - nogle er medicinske, nogle er arvelige, og nogle skyldes livsstilen - som også har indflydelse på både mænds og kvinders risiko for at udvikle osteoporose.

Det betyder ikke, at hvis du lever med en eller flere af disse risici, vil du uundgåeligt ende med en brækket hofte eller rygsøjle og komme til at sidde i kørestol, når du bliver gammel. Der er mange ting, du kan gøre for at hjælpe selv - også hvis du allerede har fået konstateret osteoporose. Hvis du allerede har brækket noget efter blot et mindre fald, så bør du søge læge - du har måske allerede udviklet sygdommen.

Læs også:
Osteoporose i et nyt lys
Undgå osteoporose - spis kisel!
Sensationelle forsøg vedrørende knogleskørhed - hjælp findes!

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012