Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Hvor sund er din lever?

Den nye folkesygdom: Flere og flere mennesker lider af organskader. Leveren kan være skyld i stress, træthed og impotens

Tidligere gav man altid alkohol- eller narkotikamisbrug skylden for problemer med leveren. Men det er faktis en stor fejl - selv hvis de, der aldrig har rørt en dråbe spiritus, kan risikere at få leverbetændelse!

"Overvægt, mad med for højt fedtindhold, medicin, giftstoffer, nikotin, stress eller virusinfektioner er faktisk oftere årsag til en syg lever end alkohol," siger Dr. Markus Cornberg fra Kompetenznetz Hepatitis ved den medicinske højskole i Hannover. Stadigt flere mennesker lider af en såkaldt fedtlever, samt af de virusbetingede sygdomme hepatitis B og C.

3,5 mio. tyskere lider allerede nu under en beskadiget lever - kroppens stofskifte- og afgiftningscentral. De ramte føler sig stressede, trætte og slappe - også i sengen.

Eftersom en syg lever gør ikke opmærksom på sig selv med smerter, og symptomerne derfor ikke er specielt lette at identificere, er det kun ca. hvert femte tilfælde, der bliver opdaget i tide. Og det er fatalt, for en vedvarende betændelse fører til, at kroppens celler dør. Og så er der ikke langt til senkomplikationer som skrumpelever og leverkræft.

Derfor er det enormt vigtigt, at du får stillet en diagnose og kommer i behandling så tidligt som muligt. Testen herunder giver dig et fingerpeg om, om din lever er i fare. Besvar spørgsmålene, tæl dine points sammen, og læs pointsberegningen.

Hvor sund er din lever?

1. Hvor gammel er du?
Under 40 år 0

40-59 år 1
60 år og derover 2

2. Hvordan ser det ud med din vægt?
Du udregner dit body-mass-indeks (BMI) således: Kropsmasse (i kilo) divideret med kvadratet af din højde (i meter).

Normal (20-25) 0
Let overvægtig (25-30) 1
Meget overvægtig (30-40) 3
Stærkt overvægtig (over 40) 5

3. Motion
Jeg dyrker meget sport regelmæssigt 0
Jeg dyrker kun lidt sport 1
Jeg dyrker overhovedet ikke sport 2

4. Arbejder du med giftige materialer eller gasser?
Nej 0
Af og til 1
Ja, regelmæssigt/hyppigt 2

5. Har du forhøjet levertal?
Nej 0
Det ved jeg ikke 1
Ja, kortvarigt 5
Ja, vedvarende 12

6. Føler du ofte trykken i den øverste del af bughulen eller oppustethed?
Nej, aldrig 0
Ofte 2
Hyppigt 4

7. Har du lagt mærke til, om dine øjne eller din hud har et gulligt skær?
Nej 0
Ja, på et tidligere tidspunkt i mit liv 2
Ja, det sker ofte 5
Ja, hele tiden 10

8. Føler du dig ofte træt eller ukoncentreret?
Nej 0
Af og til 2
Ja, hyppigt 4

9. Hvordan er din fordøjelse?
Altid velfungerende 0
Jeg har af og til problemer 1
Jeg har tit og ofte problemer 2

10. Spiser du grønsager og frugt?
Ja, hver dag 0
Flere gange om ugen 1
Sjældent/aldrig 2

11. Spiser du mad med et højt fedtindhold?
Nej 0
Af og til 1
Meget ofte 2

12. Har du fået blodplasma eller en blodtransfusion før 1992?
Nej 0
Det ved jeg ikke 1
Ja 2

13. Er du ofte stresset?
Næsten aldrig 0
Af og til 1
Hyppigt 2

14. Drikker du alkohol?
Nej, aldrig/meget sjældent 0
Højst 1 glas om dagen 1
1½-2 glas dagligt 6
2½ glas eller mere dagligt 9

15. Tager du medicin?
Nej/Meget sjældent 0
Af og til - når det er nødvendigt 2
Regelmæssigt/hyppigt/dagligt 4

16. Ryger du?
Nej 0
En lille smule 1
Meget 2

17. Er du vaccineret mod hepatitis A og B?
Ja 0
Det ved jeg ikke 3
Nej 5

18. Mænd: Har du haft potensproblemer i den senere tid?
Kvinder: Har du i den senere tid haft usædvanlige menstruationsproblemer (meget kraftig, udebleven, uregelmæssig)?
Nej 0
Af og til 1
Hyppigt 2

Pointberegning

Max. 13 points
Hjerteligt til lykke! Du og din lever er i topform. Nu skal du så passe på, at det også bliver ved med at være sådan. Og det kan du frem for alt gøre ved at dyrke sport. Når du bevæger dig regelmæssigt, reguleres gennemblødningen af leveren, og afgiftningen af kroppen fremmes. Desuden hjælper sport med til, at du er i stand til at holde din vægt. Og endelig bør du lade være med at ryge for meget eller drikke for meget alkohol - samt passe på at få en velafbalanceret kost (meget frugt, salat og grønsager og helst ikke for meget fedt).

14-21 points
Endnu er alt okay. Din lever afgifter din krop, som den skal. Men der skal ikke så forfærdeligt meget til, før den kan blive bragt ud af ligevægt. Så derfor er det vigtigt for dig at pleje din lever. Du skal sørge for at holde din normalvægt (BMI på 20-25), dyrke sport og spise varieret: Tag en grønsagsdag, en risdag eller en frugtdag indimellem. Skær ned på antallet af cigaretter. Få evt. din læge til at undersøge dig grundigt, så alvorlige sygdomme opdages i tide. Ved den lejlighed vil du f.eks. få målt dit levertal, dit kolesteroltal og dit blodsukkerniveau. Hvis du tager nogen former for medicin, så spørg lægen efter, om det kan give leverskader. Tag også en snak med lægen om vaccination mod hepatitis A og B.

22-29 points
Din lever har brug for hjælp. Men det ved du måske godt allerede. Formentlig har du simpelt hen krævet for meget af din lever i den seneste tid, og derved bruger du flere kræfter, end kroppen er i stand til at genopbygge. Det beskadiger leveren på langt sigt, og dens ydeevne falder stille og roligt. Derfor skal du til at ændre dine livsvaner (spise varieret, spise fem små måltider dagligt i stedet for ét stort, så vidt muligt undgå alkohol, nikotin og stress), og du skal en tur til lægen, så du kan få undersøgt din lever grundigt.

Over 29 points
Din lever er i farezonen. Eller den har måske allerede taget skade. For at få klar besked skal du omgående gå til lægen og få foretaget en leverprøve. Men bliv nu ikke bange - der findes mange gode præparater og behandlingsformer i dag. Men din lever trænger klart til en håndsrækning - så hvad med at være lidt god ved den?

Afgiftningscentral
Leveren er den største kirtel i kroppen. Den ligger i øverste, højre side af bughulen, vejer knap 1½ kilo og styrer stofskiftet og afgiftningen af kroppen.

Læs også:
Cardulon i leverterapien
Cardulon - mere info

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012