Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lidt mere lægelig ydmyghed, tak!

Lægeforeningens formand, Jens Winther Jensen, efterlyste i sidste uge mere naturvidenskabelig forskning i alternative behandlinger og et system til indberetning af bivirkninger. Jeg efterlyser lidt konsistens i lægeforeningens holdninger.

Man kan godt følge kravet om, at al behandling skal leve op til bestemte standarder for evidens og naturvidenskabelig bevisførelse. Men efter de ellers udmærkede synspunkter kommer selvmodsigelsen. Jens Winther Jensen skriver, at man godt kan fravige kravet om evidens i nogle tilfælde: "Selvom det ikke er vist gennem videnskabelige undersøgelser, så er det helt indlysende, at der er en effekt, og sådan er der en hel række behandlinger, der bunder i velforankret klinisk erfaring." God pointe. Til gengæld er det hverken godt eller logisk at fortsætte: "Det er omvendt ikke tilfældet med alternative behandlinger." Hvor er beviserne for den udmelding? Tror Jens Winther Jensen og Lægeforeningen, at alternative behandlere kun har kort, tilfældig og teoretisk erfaring? Eller hvorfor er det forbeholdt læger at sige: Jamen, vi kan jo se, at det virker?

Hvis vi vil stille samme krav til alternativ behandling som til lægevidenskabelig, så må vi gøre det på alle områder. Altså forholde os til undersøgelser af den naturvidenskabelige effekt, men også at interessere os for behandlernes ofte lange erfaring. Måske endda patienternes. Har Jens Winther Jensen prøvet at lytte til patienter, der går til en alternativ behandler og som igen og igen går derfra gladere og sundere? Det er jeg overbevist om, at han har. Men hvorfor ønsker Lægeforeningen så ikke at drage nytte af de erfaringer? Det tyder jo på, at vi ikke kan påvise en effekt på vores måde, så det næste spørgsmål må være: Hvorfor i al verden folk går til alternative behandlere. De vigtige spørgsmål er ikke kun, hvad der virker, men også hvorfor folk vælger, som de gør. Det eneste indlysende i debatten er, at folk må få effekt af alternativ behandling - ene og alene fordi de bliver ved med at bruge det. En forretning, der solgte dårlige varer, som gjorde folk sure og syge, ville hurtigt lukke. Selvfølgelig er der brodne kar og kvaksalvere, men det er der inden for alle faggrupper. Men hvis Lægeforeningen ligefrem mener at kunne bevise, at samtlige patienter, der går til alternativ behandling, kun bliver sygere og fattigere af det, så er de ved at afsløre danmarkshistoriens største folkeforførelse. Heldigvis er vi enige om, at man som læge først og fremmest må interessere sig for patienten. Jens Winther Jensen skriver i hvert fald, at Lægeforeningen accepterer, at alternativ behandling bliver brugt af mange mennesker, og at lægerne gerne vil have bedre mulighed for at rådgive patienterne om bivirkningerne. Her må man undres over, om man egentlig kan acceptere noget, hvis man kun interesserer sig for bivirkningerne? Det virker ikke som accept af det alternative, men som tålt ophold i de hvide kitlers verden. Ligesom man kan fristes til at fremføre, at bivirkninger pr. definition må hænge sammen med en form forvirkninger. Hvis patienterne bruger og ønsker det, så må man som læge anskue det som en del af den helhed, der kan forbedre patientens situation. Lige så vel som den lægelige behandling bør omfavne patientens sociale situation, skadelige miljøpåvirkninger eller praktiske forhold i hjemmet.

Alternativ behandling er en positiv realitet i mange menneskers liv, som vi må forholde os til. Vi skylder vores patienter at vide noget om deres liv. Det vil tjene Lægeforeningen at lægge mere vægt på, at hvis patienterne bliver gladere og raskere af at gå i kirke, lave kunst eller modtage astralhealing - så kan man med fordel støtte dem i det. Den moderne lægevidenskab står fast på naturvidenskabens grund, men mennesket er mere end naturvidenskab.

Af Dan Brun Larsen, stud.med. og snart læge, Rentemestervej 36, 2. tv., København NV.

Kilde: Kristeligt Dagblad 23.06.2005.

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012