Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Alpha-linolensyre forebygger hjerteanfald

Folk, der bor på Kreta, har verdens laveste dødelighed med hjertesygdom som årsag - hyppigheden er nogenlunde den samme som på den japanske ø, Kohoma.

Professor Serge Renaud på det franske National Institute for Health and Medical Research besluttede at finde grunden til den lave dødelighed. Hans undersøgelse omfattede 605 frivillige, der allerede have haft ét hjerteanfald. Halvdelen af deltagerne blev sat på den læge-anbefalede diæt for hjerteanfaldspatienter - for det meste vegetarisk, med et lavt indhold af mættede fedtsyrer og ingen vin, øl eller spiritus. Resten af forsøgspersonerne spiste den typiske kretiske kost, som består af masser af brød, nødder, fisk, rodfrugter og grøntsager, intet rødt kød, frugt hver dag og vin til måltiderne.

Undersøgelsen var planlagt til at vare i fem år, men blev standset efter fire år, da man opdagede, at dødeligheden på grund af endnu et hjerteslag var seks gange højere i den gruppe, der var på den læge-anbefalede diæt end i den gruppe, der spiste den kretiske dagligkost.

Den eneste forskel professor Renaud kunne finde på de to grupper hjerteanfaldspatienter var, at den gruppe, der havde spist den kretiske kost, havde 68 procent mere alpha-linolensyre i blodet end truppen, der havde været på den læge-anbefalede diæt. Alpha-linolensyre findes i store mængder i portulak og valnødder, der begge spises meget af folk på Kreta. Beboerne på den japanske ø, Kohoma, har også et meget højt blodindhold af alpha-linolensyre.

Professor Renaud mener, at dette skyldes, at de indtager store mængder sojaolie, der indeholder meget alpha-linolensyre. Dr. Renaud konkluderer, at en kost, der indeholder rigelige mængder alpha-linolensyre, beskytter mod at få et andet hjerteanfald efter det første, og at beskyttelsen er effektiv få uger efter, at man har ændret kostvaner. Andre undersøgelser har vist, at alpha-linolensyre også kan hjælpe med at forebygge årytmi.

NB: Flax Omega-3 kapsler indeholder også store mængder alpha-linolensyre (ca. 55%).

Kilde: ELAN - The European, June 24-30, 1994, p. 20.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012