Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B12-vitaminmangel er almindelig hos ældre mennesker

Forskere ved Columbia University har bekræftet, at ældre mennesker ofte lider af mangel på B12-vitamin (cobalamin). Manglen opdages normalt først, når patienterne får megaloblastisk anæmi (blodmangel pga. store, abnorme røde blodlegemer).

Før dette stadium nås, udvikler mange mennesker, der lider af cobalaminmangel, imidlertid skader på nervesystemet, og de udviser tegn på desorientering og forvirring. Forskerne undersøgte 548 mænd og kvinder mellem 67 og 96 år og sammenlignede deres cobalamin og folinsyre niveauer med niveauerne hos 117 sunde, yngre forsøgspersoner. De fandt, at 40,5% af de ældre mennesker led af mangel på B12-vitamin sammenlignet med kun 17,9% i den yngre kontrol gruppe. Der var ingen signifikant forskel på blodets folinsyreindhold i de to grupper.

Forskerne opdagede også at folk, der fik tilskud af B12-vitamin og folinsyre som piller (henholdsvis 6 mikrogram og 400 mikrogram om dagen) løb en meget mindre risiko for at udvikle B12-vitaminmangel end folk, der ikke fik tilskud gjorde. Forskerne fremhæver, at evnen til at optage B12-vitamin fra føden gradvist nedsættes med alderen, så ældre mennesker har større risiko for at udvikle B12-vitaminmangel. Efterhånden som fordøjelsessystemet, ved at man ældes, ikke kan absorbere B12-vitamin så godt, kan niveauet kun vedligeholdes ved at tage høje doser af cobalamin (500-1000 mikrogram om dagen) eller ved regelmæssige indsprøjtninger af 1 mg om måneden.

Forskerne påpeger også, at B12-vitamin mangel fører til en ophobning af homocystein i blodet. Forhøjet niveau af homocystein og dets derivater betragtes som en væsentlig risikofaktor for udløsning af hjertesygdomme og slagtilfælde.

Kilde: American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 60, July 1994, pp. 2-14.


Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012