Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Ældre og antioxidante vitaminer

Der bliver flere og flere beviser for teorien om, at oxidative skader er en vigtig faktor ved aldersrelaterede sygdomme. Antioxidanter giver en stor, effektiv beskyttelse mod disse sygdomme. Spørgsmålet er, om tilskud af antioxidante vitaminer virker ligeså godt som en kost med mange frugter og grønsager, sojabønner, nødder og olivenolie. I disse fødevarer er der tusindvis af antioxidante stoffer med større styrke end E-vitamin, C-vitamin og beta-caroten.

Alle antioxidanter kan virke som prooxidanter i store koncentrationer, så ved behandling kan der være situationer, hvor høje doser kan forværre lidelsen, eller lave doser ikke beskytter i tilstrækkelig grad. Samtidig bør indtagelse af sundhedsskadelige midler begrænses. Enzymatisk afgiftning af fødevarer omfatter iltning, reduktion eller hydrolyse (fase I), efterfulgt af konjugering med glutathion og glucuronsyre (fase II). Konjugeringen i fase II kan igangsættes af genistein fra sojabønner, oltipraz og anethol dithion fra kål og sulforafan fra broccoli.

Det har stor betydning, hvornår man begynder at indtage antioxidanter. Den ideelle kost er rig på frugt og grønt, specielt broccoli, kål, gulerødder, blomkål, nødder, sojabønner og olivenolie. Disse fødevarer giver antioxidanter, bl.a. carotenoider, flavonoider og fytater, og de fremmer afgiftningen af kroppen. Te - både sort og grøn - og rødvin indeholder polyfenoler, som er nyttige antioxidanter. E-vitamin i moderate doser på 400 I.E. pr. dag og 500-1.000 mg C-vitamin pr. dag synes at være en effektiv dosis, som kan tåles af de fleste. Antioxidant-tilskud er en god idé for ældre, som har svært ved at få tilstrækkelige mængder via kosten.

Ref.: Ward, John A. "Should Antioxidant Vitamins Be Routinely Recommended for Older People?" Drugs and Aging, marts 1998;12(3):169-175.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012