Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Kræftsyge børn som forsøgsdyr

Kræftsyge børn og voksne bruges som forsøgskaniner i al hemmelighed. Lægerne kan uden videre eksperimentere med behandlingen af de intetanende patienter, blot Den videnskabsetiske Komite har givet dem lov.

Det er lægemiddel-forskeren Lone Scocozza, lektor ved Institut for Farmaci, der afslører lægernes forsøg i kræftbehandlingen.

Hun mener, at der er akut behov for en særlig lov om forsøgspersoner, »Jeg er forarget over, at lægerne eksperimenterer med ofte meget syge og døende mennesker. Jeg kender flere tilfælde, hvor folk har opdaget, at de var med i forsøg, som de ikke var orienteret om,« siger Lone Scocozza.

Det var som medlem af den videnskabsetiske komite, Lone Scocozza opdagede lægernes brug af dødssyge kræftpatienter som forsøgskaniner.

»I komiteen, som jeg ikke længere sidder i, var det især cancer-læger, der bad om at blive fri for at informere kræftpatienter om risici og ulemper ved forsøgene. Derfor kritiserer jeg især forsøg med kemoterapi, som i sig selv er meget giftig, og som samtidig har vist sig at være mere eller mindre virkningsløs i cancer-behandlingen,« siger lægemiddel-forskeren.

»Jeg er især forarget over, at lægerne eksperimenterer med døende mennesker. Kemoterapien kan gøre den sidste tid for kræftpatienterne mere smertefuld end nødvendigt. Fordi den har alvorlige bivirkninger som tab af hår, kvalme, blødninger og lungebetændelse. Det er efter min mening uetisk, hvis den slags forsøg foregår bag folks ryg. Ifølge regler skal forsøgspersoner give deres samtykke over for lægerne. Men der er mulighed for dispensation, hvis lægen skønner det nødvendigt.

Jeg mener ikke, man på den måde kan tilsidesætte det enkelte menneskes interesse af hensyn til videnskaben.«

Lægerne argumenterer med, at de gerne vil skåne folk og derfor gerne vil undlade at informere patienter om, hvilket forsøg de er med i. F.eks. de forsøg med kemoterapien, som kun bruges på døende,« siger Lone Scocozza.

Mange kræftpatienter herhjemme behandles med kemoterapi, selv om lægerne ved, at muligheden for helbredelse er under 10 procent. Kemoterapi har imidlertid vist sig at virke så godt på nogle sjældne kræftformer som leukæmi og testikelkræft, at medicinindustrien fortsætter med at udvikle nye kemoterapeutiske præparater. Derfor skal der nye forsøgspersoner til.

Lone Scocozza har forsøgt at få et forskningsforsøg igennem på Finseninstituttet, hvor hun ville undersøge, hvor meget patienterne vidste om forsøgene og bivirkningerne. Men da lægerne blev klar over, at hun havde tænkt sig at kikke dem over skulderen, fik hun afslag.

»Jeg holdt et foredrag for lægerne om mit forskningsprojekt. De udvandrede i protest. Det er typisk for læger - de kan ikke tåle at blive kritiseret. Derfor er jeg også blevet udråbt som lægefjendsk og forskningsfjendsk i Ugeskrift for Læger. Jeg er godt klar over, det er uklogt at udtale mig. Men jeg synes ikke. jeg alene kan sidde inde med de oplysninger.« siger hun.

Kilde: BT 11. jan. 1988.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012