Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Er du nervøs og irriteret? Måske mangler du kalk?

Mange moderne mennesker lider af kalkmangel uden at vide det, og det betyder større sygdomsrisiko. Der er flere årsager til, at vi får kalkmangel. I sin bog Magic Minerals - Key to Better Health, (Arco Publishing Co. Inc. 219 Park Ave. S., New York) skriver Carlson Wade:


Et storartet eksempel på, hvorledes alle næringsstoffer samarbejder, har vi i calcium - eller kalk - som må være til stede i organismen sammen med vitamin D, A og C samt fosfor for at fungere. Tilstedeværelsen af calcium er også nødvendig for at disse andre næringsdele kan udføre deres arbejde. 99 procent af folks calcium findes i knogler og tænder. En enkelt procent cirkulerer med legemsvæskerne og i vævene.

Calcium er nødvendig for at blodet kan størkne, for dannelsen af enzymer - f.eks. fordøjelsesvæskerne - og for væskepassagen gennem cellevæggene. Calcium sørger for at hjertemusklen kan trække sig rigtig sammen og for at den kan slappe af.

Hvis vi har underskud af calcium, bliver vi nervøse og irriterede. Hvis vi får tilstrækkeligt med kalk, oplagrer vi noget af det i knogleenderne i nåleagtige krystaller, som kaldes Trabeculae. Disse reserver bliver brugt i stresssituationer. Hvis vi ikke har disse reserver, henter systemet kalk fra knoglerne, som regel fra rygraden og hofteskålen.

Der må være en bestemt balance mellem calcium og fosfor, hvis de skal udnyttes rigtigt. Det bedste forhold er 2 til 1, eller dobbelt så meget calcium som fosfor. Denne rigtige balance sørger D-vitaminet for at opretholde.

Mangel på calcium kan reducere legemshøjden på grund af brud på ryghvirvlerne, som følge af for stærkt tryk. Skøre knogler - kaldet osteoporosis - er symptom på en sådan mangeltilstand. O.steomalacia - engelsk syge hos voksne - er en anden calciummangeltilstand.

Calcium er af vital betydning for nerverne, idet dette mineral er med til at lede nerveimpulser fra den ene ende af kroppen til den anden. Uden calcium i nerverne vil man ikke være i stand til at rykke hånden væk fra en flamme eller springe til side, når noget er ved at støde ind i en -ja, vi vil ikke engang være i stand til at afgøre, hvordan maden smager. I svære tilfælde af calciummangel kan der opstå krampeanfald. Hjertebanken og nedsat puls skyldes måske også for lavt calciumindhold i organismen. Calcium er også med til at opretholde legemets fine syre-base-balance.

Til Carlson Wades beskrivelse af calcium kan jeg blot tilføje, at moderne industrialiserede fødemidler i stor udstrækning ikke blot er berøvet deres oprindelige letoptagelige calciumindhold, men også ofte indeholder tilsætningsstoffer, der yderligere stjæler calcium ud af kroppen.

Almindelig forurening og tobaksrygning er også medvirkende til, at vi får kalkunderskud. Et solidt kalkkosttilskud af letoptagelige forbindelser er derfor en god forsikring mod mange snigende sygdomstilstande, og et godt kalktilskud indeholder altså også andet og mere end kalk.

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012