Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

B6-vitamin - spændende nyheder!

Vigtige nye forskningsresultater viser, at de fleste af os ikke får nok af dette næringsstof - men bare en lille smule mere kan gøre en hel masse for at sikre os et godt helbred.

Spørg en læge, hvad der sker, hvis man mangler C-vitamin, og han vil nævne skørbug. Sig niacin, og han vil svare pellagra. Og nævner du thiamin, vil han sætte det i forbindelse med beriberi. Faktisk er det sådan, at hvis et vitamin ikke har sin helt egen mangelsygdom, så er der stor diskussion om dets betydning og anbefalede dagsdosis.

Selvfølgelig er der dem, som ved, at vitaminer gør mere end bare at kurere en bestemt sygdom. De ved, at vitaminer har en tæt sammenhæng med alle de enzymatiske og stofskiftemæssige processer, som foregår i vores krop.

Men hvis der skal en specifik sygdom til for at vække den traditionelle lægeverdens interesse for et vitamins fortræffeligheder, så kan vi bringe nyt om en af vores favoritter, B6-vitamin, også kaldet pyridoxin.

Selvom visse forskere i årevis har haft en mistanke om, at der rent faktisk var en specifik sygdom, som opstår på grund af mangel på B6-vitamin, så er det først for nylig, at der er kommet solide, videnskabelige beviser, der kan underbygge denne mistanke. Sådan lyder det fra Karl Folkers, Ph.D., og eftersom han har udført eksperimenterne, bør han vide det. Dr. Folkers, som er direktør for Institute for Biomedical Research ved University of Texas at Austin, offentliggjorde sine resultater ved et symposium, som blev afholdt til ære for hans bidrag til den medicinske forskning.

Dr. Folkers sagde på konferencen, som blev afholdt i september 1981 på Lehigh University i Bethlehem i Pennsylvania, at biokemisk forskning foretaget over de sidste 5-6 år har ført til den konklusion, at der rent faktisk eksisterer en sygdom hos mennesker som følge af B6-vitamin. Sygdommen er en neurologisk lidelse kendt under navnet karpalt tunnelsyndrom. Carpus er den anatomiske betegnelse for håndleddet. Knoglerne og ligamenterne i håndleddet danner en tunnel, hvorigennem passerer de sener og den nerve, der sætter dig i stand til at bevæge dine fingre, og som kontrollerer din følelse i fingrene.

"Når sygdommen rammer, lægger en ophobning af væske inden i den karpale tunnel pres på nerven", forklarer dr. Folkers. "Dette fører så til følelsesløshed og sitren i fingerspidserne. Nogle gange beskriver patienterne det i retning af, at deres arme eller hænder ’falder i søvn’ om natten. Det kan selvfølgelig godt være, at de har sovet på deres arm, men jeg har en mistanke om, at en mere sandsynlig forklaring er, at de lider af karpalt tunnelsyndrom".

Alvorligere symptomer støder til
Fordi nerven presses sammen, opstår der flere og mere alvorlige symptomer - smerter i albuen eller skuldrene og et meget svagt greb, for blot at nævne nogle få. I nogle tilfælde er symptomerne så alvorlige, at patienterne må opgive deres arbejde.

I årevis er patienter med denne sygdom blevet rutinemæssigt opereret i håndleddet - en operation, hvor man fjerner de ophobninger, der trykker på nerven. Men det er ikke nogen hemmelighed, at indgrebet i nogle tilfælde kun delvis lykkes, og at en eventuel bedring i mange tilfælde forsvinder igen efter blot nogle få måneder.

Men problemerne med karpalt tunnelsyndrom er måske løst permanent med noget så simpelt som B6-vitamintilskud, takket være dr. Folkers og hans forskerteam. De kom frem til denne konklusion ved at anvende en ny og bedre blodprøve, som kan påvise og meget nøjagtigt måle manglen på B6-vitamin på den individuelle patient. Sammen med John Ellis, M.D., fra Mount Pleasant i Texas fandt han som den første ud af, at patienter med karpalt tunnelsyndrom faktisk havde en alvorlig og hidtil uopdaget mangel på B6-vitamin. B6-tilskud rettede i alle tilfælde op på mangeltilstanden, og tegn og symptomer på lidelsen forsvandt.

Det næste skridt var så at gentage denne forskning med den højt respekterede dobbelt-blind overkrydsningsmetode. Dette betyder, at hverken patienterne eller de læger, der udfører eksperimenterne, ved, hvilke patienter der får vitamintilskuddet, og hvilke der får et placebopræparat uden nogen behandlingsmæssig værdi. Først når forsøget er overstået, får lægerne at vide, hvem der har fået hvad.

Resultaterne? Patienterne reagerede positivt på B6-vitamin og overhovedet ikke på placebopræparatet. Men når de patienter, der i forsøgets første del havde fået placebo, i anden del fik B6-vitamin, reagerede de med den samme bemærkelsesværdige forbedring.

"Vi er nået frem til at kunne sætte sygdommen i forbindelse med B6-vitaminmangel og til at vise, at sygdommen - hvis den da ikke har nået atrofi-stadiet (det stadie, hvor musklerne begynder at svinde ind) - reagerer positivt på B6-vitamin," siger dr. Folkers. "Og jeg synes godt nok næsten ikke, at det til at tro, men det ser ud til at være rigtigt: Mennesker, som har haft symptomer i årevis - ja, helt op til 10-15 år, kan mærke en helt utrolig forbedring af deres tilstand. Jeg siger ikke, at symptomerne er 100% forsvundet, men de er forsvundet i en sådan grad, at det ikke er nødvendigt at operere patienternes håndled."

ADT er "alt for lav"
"Og det er skam ikke kæmpedoser af B6-vitamin, der skal til", forsikrer dr. Folkers. "Men jeg er nu engang overbevist om, at den anbefalede daglige tilførsel (ADT) på to mg er alt for lav. Vores resultater viser, at en meget høj procentdel af befolkningen synes at lide af mangel på B6-vitamin. Jeg mener, at ADT for at kunne give en virkning burde ligge på omkring 25 mg eller endog helt op til 35 mg pr. dag. Det betyder, at B6-tilskud er nødvendigt for et optimalt helbred. Faktisk er sundhedsrisikoen ved ikke at tage et tilskud af B6-vitamin langt større end risikoen ved at tage det. Desuden er det stort set umuligt at få så store mængder B6-vitamin gennem kosten" - også selv om man spiser masser af fødevarer, der indeholder store mængder af næringsstoffet: Bananer, laks, kylling, liver og solsikkefrø.

Men det er skam ikke det eneste interessante, vi kan fortælle om B6-vitamin.

Måske har du hørt om det berygtede ’kinesisk restaurant-syndrom’. Det indtræffer ca. 20 minutter efter, at man har spist et måltid, der er stærkt krydret med monosodium glutamat (MSG) - også kaldet det tredje krydderi. Hovedpine, feberagtig rødmen og en fonemmelse af at være ’lidt fra den’ rammer de, der ikke tåler krydderiet.

Ifølge dr. Folkers er det mennesker, der mangler B6-vitamin, som rammes af kinesisk restaurant-syndromet. Han beviste denne teori ved at påvise, at tilskud af B6-vitamin effektivt kunne forebygge en gentagelse af MSG-reaktionen, hvorimod placebo ikke havde nogen indvirkning.

På baggrund af denne undersøgelse begyndte dr. Folkers at tænke over, om de, der led af karpalt tunnelsyndrom også var overfølsomme over for MSG, eftersom disse patienter også led af B6-vitaminmangel. Han fik lejlighed til at teste denne formodede sammenhæng på en studerende, som i alvorlig grad led af karpalt tunnelsyndrom og samtidig ved tests viste sig at have en ekstrem mangel på B6-vitamin.

Dr. Folkers var bange for, at den studerende ville overreagere på de 8,5 g MSG, som normalt gives i tests af denne art, så han skar dosis ned til 4 gram, selvom denne dosis sjældent gav en reaktion hos andre forsøgsdeltagere. Men efter 20 minutter opstod de forventede tegn på kinesisk restaurant- syndrom.

"Karpalt tunnelsyndrom afslører en B6-vitaminmangel hen over måneder og år", siger dr. Folkers, "men kinesisk restaurant-syndromet afslører mangeltilstanden hen over en periode på 20-60 minutter. I princippet ser det ud til, at den underliggende årsag til begge syndromer er identisk".

Selvom B6-vitaminet nu synes at have eneret på sin egen mangelsygdom, vil vi ikke lade dets andre nyfundne egenskaber forsvinde ud i mørket. Derfor skal du nu også læse lidt om den indvirkning B6-vitaminet kan have på dannelsen af blodpropper.

Hjælp mod åreforkalkning
Fordi dannelse af blodpropper og aktivering af blodpladerne synes at være vigtige faktorer i udviklingen af atherosclerose (åreforkalkning), hævder forskerne, at "moderate doser af B6-vitamin (f.eks. 50 mg pr. dag) kan være nok til at ændre denne proces".

Hvor B6-vitamin muligvis kan være med til at forhindre blodpropper hos udsatte personer, viser en anden forsøgsrapport, at vitaminet også kan hjælpe personer, der lider af tilbagevendende dannelse af nyresten, som fortrinsvis dannes af oxalater. Forsøget er foretaget af læger ved St. Peter’s Hospitals and Institute of Urology i London. Her forsøgte man med 200 mg B6-vitamin to gange dagligt til en mand, som havde været plaget af nyresten i årevis. Han tog vitaminet i fem måneder i løbet af 1977 - og han har ikke haft en nyresten siden.

Den samme succeshistorie fortælles af en anden patient. Hun havde i gennemsnit en sten om måneden, indtil hun begyndte at tage B6-vitamin. Nu har hun været fri for sten i næsten tre år. "Disse to patienter havde ikke tilbagefald - selv ikke efter lang tids forløb", skriver forskerne, som hævder, at patienternes lidelse "øjensynligt er gået fuldstændigt i remission med pyridoxin".

Nu undrer du dig måske over, hvordan B6-vitamin kan have en indvirkning på dannelsen af nyresten. Det er du ikke ene om. Faktisk mener læger ved University of California at Los Angeles School of Medicine, at de har fundet en mulig forklaring.

Da både magnesium og B6-vitamin påviseligt kan forebygge nyresten hos patienter, der har tendens til at danne dem, mente forskerne, at B6-vitamin på en eller anden måde måtte efterligne magnesiums virkning. De var ikke sikre på hvordan, men de havde en mistanke om, at B6-vitamin øgede udnyttelsen af magnesium ved at hjælpe med transporten af dette mineral henover cellemembranen.

For at underbygge denne teori gav de ni frivillige forsøgspersoner 100 mg B6-vitamin to gange dagligt i en måned og sammenlignede derefter deres magnesiumindhold i blodet før og efter behandlingen.

Resultaterne underbyggede på alle måder deres ideer. Efter indgivelse af B6-vitamin var magnesiumindholdet i blodet betydeligt forøget hos alle forsøgsdeltagerne - med mere end en fordobling efter fire ugers behandling.

B6-vitamin synes at være et af de vitaminer, som er meget alsidigt. Det kan kurere karpalt tunnelsyndrom, holde blodpropperne stangen og måske kan endog hindre nyresten i et comeback. Nu mener lægerne desuden, at B6-vitamin, som er kendt for at være med til at holde immunforsvaret sundt og raskt, endog kan forhindre kræftsygdomme i at vende tilbage.

I et forskningsforsøg foretaget ved Imperial Cancer Research Fund Laboratories i London undersøgte man patienter, der modtog behandling for brystkræft, for at fastslå sandsynligheden for, at deres kræftsygdom ville blusse op igen. Det, lægerne gjorde, var at analysere patienternes urin for et bi-produkt fra B6-vitaminstofskfitet, kaldets 4-PA. Et lavt indhold af 4-PA i urinen afspejler en B6-vitaminmangel, og resultaterne af forsøget viste, at de patienter, der udskilte mindst 4-PA, havde en statistisk signifikant højere risiko for, at brystkræftsygdommen vendte tilbage, i forhold til de patienter, som udskilte større mængder.

Så hvis du vil gøre noget rigtigt godt for dit helbred, så skulle du begynde at interessere dig for B6-vitamin - og sørge for, at du får nok af dette livgivende vitamin!

Referencer:
Lancet, 13. juni 1981
British Medical Journal, 27. juni 1981
Annals of Clinical and Laboratory Science, juli-august 1981
European Journal of Cancer, februar 1980

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012