Kosttilskud

Sommersol og mundsår

Mange af os får mundsår, både om vinteren, når vi er forkølet, og om sommeren, når vi solbader. Og generende og skæmmende er det hver gang. Hvad kan gøres for at forhindre, standse eller hæmme disse plagsomme sår?

Sårene skyldes et virus, herpes simplex, som havde erobret vor klode allerede for 2000 år siden. Lægerne antager, at 80-90 % af befolkningen her i landet har antistoffer mod herpes i blodet og altså har smitten i sig, men knapt halvdelen har haft sår. Halvdelen af disse, ca. en million danskere, får udbrud mere end en gang, og ca. 35.000 af dem får fem eller flere udbrud om året.

Let at blive smittet

Herpes smitter let ved hudkontakt. De fleste af os var smittet, før vi var tre år, måske af kys eller klem fra en slægtning eller ved kontakt med andre børn. Gennem små rifter i huden trænger smitten ind i kroppen. Vi kan også smitte os selv, og det er børn særlig udsat for, fordi de ofte putter fingrene i munden og derefter rører ved andre steder på kroppen.

Når en person bliver smittet, opstår der som regel først en infektion i mundhulen, men den kan somme tider være så mild, at den ikke mærkes. Når viruset senere aktiveres, kommer der udbrud i form af sår, hyppigst på læberne, men undertiden også i næseborene eller øjnene.

Udbrud af Herpes labialis

Et udbrud begynder med en stikkende kløe i huden, og efter et døgn eller to opstår der en klynge af sviende, væskefyldte blærer, som snart går over til væskende sår. Det er i denne fase, faren for at smitte andre er størst.

Nogle dage senere har der dannet sig tykke, stive, ubehagelige skorper. Cirka en tredjedel af dem, der får gentagne udbrud, siger, at de synes, den brændende svien er meget plagsom. Omtrent lige så mange synes, sårene og skorperne virker så frastødende, at de psykisk har det meget dårligt. Nogle siger, at de føler sig som spedalske. Et udbrud kan opleves som ekstra generende, når det kommer i en sommerferie, enten det er herhjemme eller under en rejse sydpå, hvor man gerne vil tage sig godt ud. Enkelte synes, at udseendet er så skæmmende, at de søger at undgå andre mennesker, også fordi de er bange for at smitte andre.

Når skorperne er faldet af, er huden rød og irriteret nogle uger, men snart er alle spor efter angrebet væk.

Livslangt bekendtskab

Desværre betyder dette ikke, at man er sluppet af med sygdommen. Vira er udspekulerede organismer, og herpes-virusset er mere udspekuleret end de fleste. Det vandrer fra smittestedet langs nervebanerne, og der holder det sig resten af patientens liv. Med kortere eller længere mellemrum kan det blomstre op og komme til nye udbrud, som regel samme sted som sidst.

Nogle får ingen eller ganske få udbrud i hele deres liv, men de mest uheldige kan få flere udbrud om måneden. Smitten fører til, at der dannes antistoffer i blodet. Dette giver et vist forsvar, og derfor bliver senere udbrud som oftest mindre kraftige og heler hurtigere end det første.

Et nyt udbrud kan komme uden påviselig ydre årsag, men almindelige udløsende faktorer er stærk solbadning, ultraviolet lys i solarier, småskader som fx hornblæsere kan være udsat for, stress og bekymringer, for lidt søvn og for lidt motion, menstruation og infektioner med feber – deraf navnet forkølelsessår.

Forskerne mener, at nye udbrud skyldes, at en midlertidig svækkelse af kroppens immunitet sætter virusset i stand til at begynde at formere sig igen.

Naturkur mod herpes

Der findes en naturkur, der plejer at kunne få mundsår til at gå i sig selv igen inden for en uge:

4 Urte-Pensil kapsler 4 gange dagligt
4 Olivir kapsler 4 gange dagligt

Virkningen viser sig i almindelighed inden for 1-3 døgn.

Læs også
Herpes på læberne – sådan hjælper naturen
Forkølelsessår
Sollys – en hårfin grænse for, hvad der er for lidt og for meget
En alternativ kur mod herpes simplex og helvedesild
Urte-pensil – naturens penicillin
Olivir – et virus- og bakteriedræbende middel
Forbrugererfaring: Brottrunk, Urte-Pensil og Olivir mod virusinfektion