Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Lecithin - stof til eftertanke

Forskerne ernærer hjernen med ekstra doser af dette kosttilskud - og resultaterne er tankevækkende

Før ulykken var hun en sund og glad husmor, som levede uden bekymringer sammen med sin mand og tre små børn i staten New York. Men det frontale sammenstød ændrede alt.

Hun vågnede af komaen 12 dage senere og var en ganske anden. Den 34-årige kvinde, som tidligere havde været stille og rolig af gemyt, var nu helt fra koncepterne og kastede både sig selv og alt inden for rækkevidde rundt i den kridhvide hospitalsstue. Hun kunne ikke genkende nogen. På overfladen var hun sluppet fra ulykken uden mén - ikke en brækket knogle overhovedet. Men det egentlige omfang af hendes skader var nu pludselig alt for tydeligt. Det slag, hun havde fået i hovedet, havde fået hende til at miste forstanden. Så blev Ralph G. Walton, M.D., tilkaldt.

Dr. Walton arbejdede ufortrødent med hende i 21 dage på den psykiatriske afdeling på Jamestown General Hospital. "Hun reagerede ikke på noget som helst. Hun trak sig længere og længere ind i sig selv og blev mere og mere voldelig", husker han. "Vi var ved at finde et psykiatrisk hospital eller plejehjem til hende. Det var en helt desperat situation".

Efter at have prøvet alt andet besluttede dr. Walton sig for at prøve noget nyt som led i behandlingen: Lecithin, et naturligt stof, som kommer fra sojabønner. To uger senere var hun udskrevet og hjemme hos familien.

Før lecithin-behandlingen var denne kvindes chancer for at genvinde fornuften cirka ligeså stor som chancen for at finde en kontaktlinse på et diskoteksgulv. Det er nu tre år siden. "I dag er hun en fuldstændig normal og rask kvinde," siger dr. Walton. Og i dag spiller lecithin en vigtig rolle, når det gælder om at genopbygge hukommelse og indlæringsevne hos andre patienter med skader på hovedet - både på Jamestown General og andre hospitaler.

Lecithin er lidt et stedbarn i familien af næringsstoffer (stoffet er hverken vitamin eller mineral), men det giver meget store forhåbninger inden for behandlingen af og kontrollen med en række sygdomme, der ændrer de mentale funktioner. Årsagen er lecithinets evne til at danne og frigive acetylcholin, en neurotransmitter, som er nødvendig for at overføre signaler fra én nervecelle til en anden. Uden acetylcholin går der kludder i vores evne til at tænke, huske og kontrollere vores muskler.

"I tilfældet med offeret for biluheldet var det primære problem hendes hukommelse," husker dr. Walton. "Vi gættede på, at hvis vi kunne øge mængden af acetylcholin, ville hun kunne hjælpes. Vi vidste, at cholin (som hører til B-vitaminfamilien) er involveret i lagringen af data i vores hukommelse - og i at hente de lagrede data frem igen. Men vi vidste også, at cholin har visse bivirkninger - primært, at det har en meget grim lugt, der minder meget om rå fisk. Så vi gik et skridt videre og forsøgte os med det kostmæssige forstadie til cholin, nemlig lecithin."

Først gav lægen hende en næsten ren form for lecithin i granulat-form - men uden held. Acetylcholinet blev nedbrudt næsten lige så hurtigt, som det blev produceret i kroppen. Så prøvede han noget andet. Efter hver dosis lecithin fik hun en dosis physostigmin, et naturligt udvundet alkaloid. "Det blokerede for nedbrydningen af acetylcholin. På 48 timer var hendes ukontrollable adfærd ophørt".

For én, der var blevet dømt til at opholde sig resten af livet på et psykiatrisk plejehjem, var helbredelsen et mirakel. Men lecithinets magiske indvirkning på hjernen kan andet og mere end at helbrede hårde slag i hovedet. Det bruges også med stor succes til behandling af manio-depressive.

Tilbage til jorden
Lad os kigge lidt på et tilfælde med en euforisk ung mand med vidt opspærrede øjne, som kom valsende ind på den psykiatriske afdeling på Belmont Hospital i Massachusetts. Selvom han ikke havde sovet i flere dage, kørte han i allerhøjeste gear.

"Han havde alle de typiske symptomer på mani", siger en af de læger, som behandlede ham. "Forvirring, vrangforestillinger, paranoia. Han var ikke søvnig, og han udviste en meget seksuelt betonet adfærd. Han mente, at han var en ekstremt vigtig forretningsmand, og at nogen var ude på at få ram på ham." Lecithin fik ham ned på jorden igen.

Læger ved Belmont and Harvard Medical School havde tidligere fundet ud af, at patienter, som tog lithium og andre former for antipsykotisk medicin, fik større udbytte af behandlingen, når de samtidig tog store doser lecithin. Og efterfølgende forsøg viste, at lecithin alene også var effektivt.

Patienterne fik enten ca. 50% eller 90% ren lecithin blandet i is eller jordnøddesmør i en periode på to uger. Alle de forsøgsdeltagere, som fik den lave dosis, havde bivirkninger, og kun en ud af fire havde nogen nævneværdig effekt af stoffet. Men de patienter, som fik den høje dosis, oplevede ingen bivirkninger og havde samtidig et markant udbytte af tilskuddet. De var også raske nok til at komme hjem efter 3½ uge. Generelt opholder patienterne sig i otte uger på hospitalet.

Det allermest spændende i dette her er, at lecithin måske en dag kan erstatte maniske patienters afhængighed af lithium. "Lithium er blevet anvendt som midLET mod mani, og det er effektivt i 80% af tilfældene", siger en af forskerne. "Problemet er, at det kun er behandling og ikke en kur. Så vi er på udkig efter en kur. Og det er derfor, vi interesserer os for lecithin."

En anden psykisk sygdom, som lecithin har vist sig at være effektiv i behandlingen af, er tardiv dyskinesi, en lidelse, som er karakteriseret ved ukontrollable trækninger i ansigtet og andre muskler, og som i høj grad påvirke patientens dagligdag.

Tidligere har cholin vist sig at være effektivt til at dæmpe nogle af de generende symptomer på denne sygdom. Men denne behandlingsform har sine negative sider - primært fiskelugten, som optræder, når cholin indtages og begynder at virke. Så man afprøvede lecithin. Det var ikke kun effektivt - det viste sig at fungere endnu bedre end cholin.

I en undersøgelse fik en gruppe patienter med tardiv dyskinesi en daglig dosis lecithin i 14 dage, mens en anden gruppe fik et placebopræparat. Man dokumenterede de ufrivillige bevægelser og trækninger dagligt ved at optage dem på videobånd. Hos alle fra lecithin-gruppen kunne man dag for dag spore en forbedring i forhold til placebo-gruppen.

Acetylcholin-mangel er også blevet sat i forbindelse med Alzheimers, en snigende og invaliderende sygdom, som rammer midt i livet og giver hukommelsestab, forvirring og senilitet. Til dato har man ikke fundet nogen form for behandling eller kur mod sygdommen. Forskerne er i fuld gang med at undersøge, om der er en forbindelse til lecithin, men indtil videre er resultaterne i bedste fald blandede.

"I alvorlige tilfælde af Alzheimer’s er de neuroner, som producerer acetylcholin, allerede ved at blive nedbrudt i hjernen," siger dr. Cohen og antyder dermed, at lecithinets evne til at producere mere acetylcholin allerede er gået tabt.

En gruppe forskere gav store koncentrationer af lecithin til patienter med symptomer af meget varierende sværhedsgrad i otte uger. De kunne ikke iagttage nogen forbedring i hukommelsen - eller i bedste fald kun en meget ringe forbedring - med én undtagelse. En patient med mildt hukommelsessvigt oplevede en forbedring i evnen til at genkalde data fra hukommelsen på mere end 50%.

"Hvis det viser sig, at lecithin i kosten kan forbedre korttids- eller langtidshukommelsen hos patienter med Alzheimer’s, eller hvis det forbedrer andre af deres mentale evner eller den motoriske funktion, vil det være et stort fremskridt for både patienterne og deres pårørende i dagligdagen," sagde forskeren Suzanne Corkin, Ph.D., fra Massachusetts Institute of Technology på Symposium of the Foundation for Life Sciences i februar 1981.

Hjælp til hjertet
Men lecithins helbredende kræfter er overhovedet ikke begrænset til hjernen. Stoffet er også godt for hjertet.

Lecithins gavnlige indvirkning på hjertet blev opdaget i 1958 af Lester M. Morrison, M.D., tidligere forskningsdirektør ved Los Angeles County General Hospital, som var på udkig efter et naturligt fødemiddel, som kunne hjælpe i både behandlingen og forebyggelsen af et forhøjet blodfedtindhold - en tilstand, som hænger nøje sammen med sygdomme i hjertets kranspulsårer.

I det banebrydende forsøg gav dr. Morrison to spiseskefulde lecithin tre gange dagligt til en gruppe patienter med forhøjet kolesteroltal - patienter, som ikke havde reageret på en kost med reduceret fedtindhold. Efter tre måneder kunne man hos 12 ud af 15 patienter iagttage et drastisk fald i kolesterolindholdet i blodet. Det gennemsnitlige fald for alle 15 patienter lå på 30%.

En gruppe læger ved Rutgers Medical School gennemførte et lignende eksperiment med lecithin-tilskud. 12 personer med sygdom i hjertets kranspulsårer fik 10 g lecithin tre gange dagligt. Efter 16 uger var der et markant fald i kolesteroltallet.

Endnu et forsøg er i gang i Morristown, Tennessee, hvor man forsøger at sænke kolesteroltallet med en kombination af lecithin og C-vitamin. "Lecithin sænker kolesteroltallet, og det samme gør C-vitamin, men jeg har fundet ud af, at de fungerer bedre sammen end hver for sig," siger Donald C. Thompson, M.D. "Jeg har endnu ikke haft en patient, hvis kolesteroltal ikke faldt til det normale". Dr. Thompson giver sine patienter "en toppet spiseskefuld lecithin-granulat", som svarer til ca. 10 1.200 mg kapsler, samt 4.000 mg C-vitamin dagligt. "Det tager 3-6 måneder at få kolesteroltallet ned," siger han. "Jeg får spontane opringninger fra mine patienter, der fortæller, at de føler sig bedre tilpas, og at deres hukommelse er bedre. Jeg er sikker på, at en kombination af lecithin og C-vitamin kan sænke kolesteroltallet hurtigere".

Når det gælder om at forbedre både hjertet og hjernen, så kan du godt forlade dig på lecithin - et stof, der ved, hvad det gør.

Læs også:

Lecithin Complex

Lecithin - opskrifter til fødevareindustrien

Lecithin – det alsidige næringsmiddel

Lecithin granulat - videnskabeligt nyt

Lecithin Complex - mere info

Man er så ung som sine kar

Lecithin holder kolesterol nede

Cholin og lecithin er livsvigtige næringsmidler

Lecithin – godt for nerver og kolesterol

April 1983

Referencer:
American Journal of Psychiatry, februar 1980
American Journal of Psychiatry, november 1979
Journal of Clinical Psychopharmacology, august 1982
American Journal of Clinical Nutrition, april 1980

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012