Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Immunforsvaret: her begynder dit velbefindende

Vi sygeliggøres mere og mere…

Immunforsvaret er i sandhed den helbredende kraft, som vi alle har i os. Det er nøglen til at blive ved med at være sund og rask, uanset hvad der sker med os - om det så drejer sig om at skære sig i fingeren eller udvikle en kræftsygdom. AIDS opstår, når immunforsvaret bryder sammen. Så gør alt, hvad du kan for at opbygge og beskytte dit immunforsvar!

På samme måde som regeringen bruger millioner af kroner på at holde vores militære beredskab kampklart, så holder kroppen også konstant sit eget forsvarssystem kampklart. Immunforsvaret beskytter os mod invaderende tropper i form af bakterier, vira osv. - hvis blot vi sørger for at tilføre de nødvendige midler. Hvis dit immunforsvar er svækket, så tager de invaderende tropper hurtigt over. Og resultatet er sygdom og for tidlig død.

Hvordan har du det i dag? Er du træt det meste af tiden? Ligger depressionen og lurer? Bliver du ofte "invaderet" (af forkølelse, influenza osv.)? Har du måttet affinde dig med ledegigt - eller det, der er værre? Hvis du har svaret "ja" til blot ét af disse spørgsmål, er det på tide, at du begynder at opbygge et godt forsvar og vedligeholde dit immunforsvar.

Dit immunforsvar består af hvide blodlegemer, kaldet lymfocytter. De findes i blodet, i nærheden af tarmene, i thymus-kirtlen, knoglemarven, milten og lymfeknuderne i halsen, lysken og armhulerne. Alle lymfocytter kommer fra en specifik arvecelle, som dannes i knoglemarven. Nogle lymfocytter bliver til T-celler eller B-celler. T står for "thymus", og B står for "bursa". De vigtigere T-celler forlader knoglemarven, når de er modne, og passerer gennem thymus - immunforsvarets hovedkirtel. Her programmerer hormonlignende stoffer (thymosiner) T-cellerne, så de udvikler sig en smule forskelligt med receptorer, som sætter hver T-celle i stand til at identificere en bestemt type indtrængende organisme. Lymfocytterne skal være i perfekt stand - ellers vil de hurtigt ødelægge sig selv.

De tilbageværende T-celler "af god kvalitet" går ud i blodbanen med et nøjagtigt billede af, hvad der er din sunde krop, og hvad der er invaderende mikroorganismer. De kan også kende forskel på en fjendtligsindet og en harmløs mikrobe. Disse T-celler er så vitale for vores helbred, at forskerne sandsynligvis vil bruge årtier på at undersøge deres hemmeligheder.

B-cellerne forbliver i thymus og udvikler "springende gener", som producerer specifikke antistoffer - proteinmolekyler, som angriber specifikke antigener (allergifremkaldende stoffer). I B-cellerne er der syv separate dele, som hver indeholder forskellige versioner af hinanden.De migrerer og hægter sig sammen for at identificere, præcist hvilket antistof der skal produceres. Disse springende gener kan producere et astronomisk stort antal molekyler, som kan finde frem til og genkende de fjendtlige tropper og tilintetgøre dem. Det er vigtigt for kroppen at kunne producere disse skræddersyede antistoffer for at kunne angribe skadelige stoffer og fremmede organismer - og udrydde dem. Men hvis disse forsvarstropper skal være i optimal form, skal du sørge for at få en ordentlig kost.

Immunotoksiner
Ca. 100.000 kemikalier - og der kommer nye til hvert år - hældes ud i miljøet hver dag. Luften, vandet, jorden - og til syvende og sidst også den mad, vi spiser. Mange af disse kemikalier er "immunotoksiner" (dvs. giftige for vores immunforsvar). Desuden frygter eksperterne, at disse miljøgifte er en betydelig trussel for vores levealder. Al Munson, Ph.D., professor i toksikologi ved Medical College of Virginia, er enig: "Hvis vi ikke begrænser udbredelsen af disse miljøgifte, kan vi få meget store problemer". Efter vores mening er det noget af en underdrivelse!

Kemikalier er årsagen til miljørelaterede sygdomme, allergi og duft- og kemikalieoverfølsomhed (MCS) - blandt mange andre. Ifølge kliniske økologer er MCS-patienter, blevet fejldiagnosticeret eller har slet ikke fået nogen diagnose. National Academy of Sciences rapporterede i 1987, at "15% af den amerikanske befolkning har en øget allergisk følsomhed over for de kemikalier, der findes i vores husholdninger - f.eks. opvaskemidler, opløsningsmidler, pesticider, metaller og gummi, og dermed er de i øget risiko for at udvikle sygdom".

Lægerne kender til de potentielle farer for en patient, hvis immunforsvar fungerer dårligt. Mange af disse patienters immunforsvar undertrykkes med fuldt overlæg af lægerne under organtransplantationer for at forebygge, at organet afstødes. Svære, livstruende infektioner optræder ofte hos en person med et undertrykt immunforsvar - på trods af, at man overvåges og kontrolleres omhyggeligt med immunundertrykkende præparater.

Den usynlige trussel fra solens stråler og skadelige elektromagnetiske bølger kan yderligere forurene vores immunotoksiske miljø. Immunforsvarsceller har brug for mikro-elektriske felter for at kunne kommunikere med hinanden. Forskerne finder det betænkeligt, at når de usynlige bølger bryder ind i kommunikationen i immunforsvaret, vil denne kommunikationsbrist svække systemet og gøre det sårbart - og man er i fare for at udvikle et kronisk immundefektsyndrom.

Luftforurening, primært fra bilernes udstødning og røg fra fabriksskorstene, er en stigende trussel mod lungerne og immunforsvaret. Mange af de luftforurenende stoffer er kendt for at kunne beskadige menneskets immunforsvar. Smog ødelægger elastinet - det skelet af bindevæv, som findes i lungerne og de støttende immunforsvarsceller. Men den mest frygtede konsekvens af luftforureningen er dog, at stofferne i den forurenede luft kan være kræftfremkaldende.

På trods af den megen omtale er der kun sket meget lidt for at passe på miljøet - og man forventer heller ikke, at der sker særligt meget i fremtiden. Derfor er et kost- og kosttilskudsprogram, som styrker og beskytter immunforsvaret essentielt for at opretholde et godt helbred. Eftersom regeringen ikke gør noget gennemgribende for at beskytte os mod immunotoksiner fra miljøet, må vi tage sagen i egen hånd og gøre noget for at beskytte os selv.

En del af denne beskyttelse kan man opnå ved at købe økologisk frugt og grønt. Konventionelt dyrket frugt og grønt fra "moderne" landbrug er fyldt med pesticider og forskellige petro-kemikalier.

Se:  Kosten dækker ikke vores vitaminbehov

Der anvendes over 1,3 mia. kilo pesticider på afgrøder hvert år - alene i USA. Resterne af hundredevis af forskellige typer kemikalier har forurenet både de hjemmedyrkede og de importerede afgrøder. Mange af disse pesticider er kendt for at kunne forårsage kræft og genetiske skader, og mange andre er overhovedet ikke blevet testet for skadegørende virkninger. I 1972 estimerede den amerikanske kongres, at op mod 90% af alle de kemikalier, som sprøjtes på de afgrøder, der siden skal spises, ikke er blevet testet for, hvilke skader de kan forårsage på menneskekroppen. Når et kemikalie viser sig at være farligt for mennesker, kan man stadig få lov at bruge det, hvis man overholder en politik om "risikovurdering". Hvis det pågældende kemikalie ikke giver mere end ét ekstra tilfælde af kræft pr. 1 mio. mennesker, så anses det for at være en acceptabel risiko.

Voksende medicinforbrug. De 10 hyppigst ordinerede lægemidler i USADenne liste viser de mest anvendte 10 lægemidler - efter antal ordinationer:

  1. Amoxil, et antibiotikum - 23,4 mio.
  2. Premain, gives til kvinder med symptomer på overgangsalder - 22 mio.
  3. Zantac, anvendes til behandling af mavesår og deraf følgende problemer - 19,3 mio.
  4. Lanoxin, mod hjertesygdom - 18,9 mio.
  5. Xanx, et angstdæmpende middel - 17,2 mio.
  6. Synthroid, mod en dårligt fungerende skjoldbruskkirtel - 16 mio.
  7. Ceclor, et antibiotikum - 16 mio.
  8. Seldane, et allergipræparat - 15,4 mio.
  9. Procardia, mod angina og forhøjet blodtryk - 15,3 mio.
  10. VasoTec, mod forhøjet blodtryk - 14,9 mio.

Kilde: Drug Topics Magazine 1991

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012