Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Dr. Nagels tips til, hvordan du holder din ryg sund

Når hoftefleksorerne (de muskler, der bøjer hoften) er meget stive, hvilket ofte ses hos ældre, vil svajryggethed (lordose) blive mere fremherskende. Det giver mindre plads til spinalnerverne. Ved at løsne hoftefleksorerne kan man øge pladsen og dermed ofte lette trykket på nerverne.

"Mavemusklerne er specielt vigtige i denne forbindelse. Hos en veltrænet person kan du man se en aftegning af mavemusklerne. Med alderen vil afstanden mellem hofte og ribben blive mindre, fordi ryghvirvlerne gradvist bliver tyndere. Dermed bliver mavemusklerne også mere slappe. Uden støtte fra disse muskler indskrænkes nerveåbningen. Så det at styrke mavemusklerne bliver vigtigere med alderen. Og det at løse og frigøre rygstrækkermusklerne er med til at opretholde balancen."

Så man kan sige, at det rigtige træningsprogram kan virke på samme måde, som når man sikrer en jordskælvsramt bygning - det er ikke nok at afstive ét sted, nej, det er den rette kombination, der får bygningen til at blive stående.

Uanset om det drejer sig om spinalstenose, gigt, diskusprolaps eller muskulære problemer, findes der specifikke øvelser, som kan sikre et liv næsten frit for rygsmerter. "Ved at passe på", siger Dr. Nagler, "og følge instruktionerne til punkt og prikke kan selv en kronisk rygpatient blive så god som ny i løbet af 4-6 uger. Og ved at fortsætte med øvelserne kan man gradvist deltage i flere og flere aktiviteter og få et fuldstændigt normalt liv. Det er en ganske lille pris at betale…"

1. Uanset om du er hjemme eller på arbejde, skal du sørge for at sidde på en fast stol med god rygstøtte. Sid aldrig i en meget dyb eller alt for blød stol eller sofa.

2. Når du sidder, så sørg for, at dine knæ er ca. 1 cm over hoftehøjde. Du kan evt. bruge en skammel.

3. Når du kører bil, bør du trække sædet frem, så dine knæ er over hoftehøjde - det nedsætter belastningen på musklerne både på den øverste del af din ryg og nede over lænden.

4. Sørg for ikke at stå i samme stilling mere end nogle få minutter ad gangen. Skift vægtfordelingen fra den ene fod til den anden med jævne mellemrum, eller sæt den ene fod op på en lille stol eller lignende for at aflaste dine rygmuskler.

5. Når du sover, bør du ligge på siden og trække det ene eller begge knæ op til hagen. Du kan evt. lægge en pude mellem dine knæ og ankler, hvis du synes, det hjælper.

6. Når du ligger i sengen, så lad være med at strække dine arme op over hovedet eller om bag nakken. Lad armene ligge og hvile ned langs siden.

7. Forsøg at undgå at sove på maven, men hvis du ikke kan undgå det, så læg en pude under maven.

8. Når du står ud af sengen, så bøj knæene, så dine fodsåler har kontakt med sengen. Rul over på siden og rejs dig op, samtidig med at du sætter benene ud over kanten.

9. Læn dig ikke ind over møbler for at åbne og lukke vinduer.

10. Husk opvarmningen, inden du begynder på havearbejde eller på en eller anden form for sport. Tænk på, at professionelle atleter altid varmer op, før de går i gang.

11. Sørg for at være rigtigt klædt på til det arbejde eller den sport, du skal i gang med. Undgå at blive kold efter anstrengelser, hvor du kommer til at svede. Hvis din ryg begynder at ”gøre knuder”, så stop omgående.

12. Et langt, varmt bad eller en ispose direkte på smertestedet kan virke afslappende på forstrækninger i ryggen.

13. Stå op på en skammel eller en trappestige i stedet for at strække dig efter ting højt oppe.

14. Når du skal flytte tunge ting, så skub i stedet for at trække.

15. Undgå at dreje i ryggen, når du skal række ud efter en ting.

16. Hvis du har et træningsprogram, du gennemgår regelmæssigt, og din ryg begynder at ”gøre knuder”, så nøjes med at udføre de lette øvelser eller udstrækningsøvelserne, indtil din ryg får det bedre, eller du har mulighed for at spørge din kiropraktor til råds.

Læs også:
Boragoolie - smørelse til dine led
GLA mod ømme, hævede led og smerter
Borago olie og smerter
Brusk-Lenk forbedrer bevægeligheden i knæet ved slidgigt
Glucosamin, Chondro-Lenk og Lignisul MSM
Brusk-Lenk gør leddene stærkere
Chondro-Lenk: undersøgelser viser gode resultater
Med Ægte Venustorn® til kamp mod reuma og ledegigt

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012