Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Prostatakræft og antioxidanter: Det ligger i generne

Amerikanske forskere har hos mus fundet en molekylær sti, der gør prostataceller sårbare over for de frie radikaler, som giver kræft.

Stien, som også spiller en rolle ved udviklingen af prostatakræft hos mennesker, kan hjælpe forsker­ne til at finde ud af, om antioxidanter kan forebygge prostatakræft.

Et forskerteam fra Johns Hopkins Kimmel Cancer Center og The Cancer Institute of New Jersey har i samarbejde fundet ud af, at en defekt i det svulstundertrykkende gen Nkx3.1 gør, at prostataceller mister evnen til at beskytte sig selv mod iltningsskader.

”Normalt vil celler med et velfungerende Nkx3.1-gen kunne nedbryde iltende frie radikaler på den rigtige måde,” siger Theodore L. DeWeese, medforfatter til undersøgelsesrapporten, som blev of­fentliggjort i august-nummeret af Cancer Research.

”Men celler med fejlbehæftede Nkx3.1-gener kan ikke håndtere iltningsskader. Det bevirker, at de­res DNA bliver beskadiget, og dette fører igen til andre mutationer, som sluttelig kan udvikle sig til kræft.”

Helt specifikt fandt forskerne ud af, at en af Nkx3.1-genet’s nøgleroller er at forebygge iltningsska­der ved at regulere ekspressionen af andre gener.

Prostatakræft er den kræftsygdom, der diagnosticeres oftest hos både europæiske og amerikanske mænd, og det er den næsthyppigste årsag til kræftdød (kun overgået af lungekræft). 15% af alle kræftsygdomme hos europæiske mænd  i 2004 skyldtes prostatakræft, og i samme år diagnostice­re­des 238.000 nye tilfælde, viser tal fra International Agency for Research on Cancer (IARC).

Der er tilført betydelige økonomiske ressourcer til forskningen i metoder til forebyggelse af dette høje antal tilfælde, herunder forskning i antioxidante vitaminer og planteudvundne kemikalier, som menes at kunne beskytte mod frie radikaler.

Frie radikaler er meget reaktive atomer med en uparret elektron, der produceres som ”affaldspro­dukt” ved et normalt stofskifte. Der er bred enighed om, at de frie radikaler spiller en stor rolle både for aldringsprocessen og for udviklingen af kræftsygdomme.

Adskillige undersøgelser tyder på, at E-vitamin, lycopen, grøn te og lignaner kan give en vis form for beskyt­telse mod kræft.

Læs også:

Grøn te - et godt supplement til kræftbehandling

Grøn te - effektiv mod kræft?

Prostatakræft og polyfenol fra grøn te

Prostatakræft

Lignaner - hvad er det egentlig?

Naturlægens bedste prostata-kur

Lycopen Complex mod prostatacancer og forhøjet blodtryk

Lycopen kan beskytte mod prostatakræft

Health News 2005

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012