Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Orthomolekylær medicin - en gylden chance for folkesundheden

Den orthomolekylære medicin er en meget lovende begyndelse til be­kæmpelsen af kostbetingede sygdomme som aldersdiabetes, årefor­kalkning, kræft og osteoporose. Apotekerne har her en chance for at profilere sig som kompetente rådgivere inden for mikronæringsstoffer.

Trods de talrige fremskridt inden for den moderne medicin er der stadig en stor forskningsmæssig og økonomisk udfordring i at gøre noget ved det stærkt stigende antal kostrelaterede sygdomme. Skønsmæssigt udvikler over 60% af alle sygdomme i de moderne industrinationer sig på grundlag af en unaturlig kost, der mangler næringsstoffer eller er for fedtholdig og kalorieholdig. I Tyskland har udgifterne til kostrelaterede sygdomme for længst overskredet 60 mio. euro.

De faktorer, som medvirker til, at sygdommene opstår, kan tilbageføres til en række komplekse for­styrrelser i organismen. Eftersom sammenhængen mellem forkert ernæring og sygdom ofte ikke bli­ver erkendt, forsøger man i alt for mange tilfælde at behandle en kostrelateret sygdom ad medicinsk vej. Men skal en behandling lykkes, kræver det en holistisk betragtning af sygdommens årsag, og det nødvendiggør nye behandlingsmæssige tiltag, specielt på forebyggelsesområdet.

De rigtige (mikro-)næringsstoffers helbredende virkning
Den berømte græske læge Hippokrates sagde: ”Lad din mad være din medicin og din medicin være din mad”. Denne grundregel blev i 1950’erne videreført af amerikanske forskere, primært biokemi­keren og den dobbelte Nobelpristager Linus Pauling (1901-1994). De fandt frem til, at mangel på vitaminer og andre mikronæringsstoffer er en afgørende del af årsagen til den stadige stigning i an­tallet af kostbetingede sygdomme. Af denne erkendelse voksede der en gren af ernæringsmedicinen, som har specialiseret sig i forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme med livsvigtige næ­ringsstoffer: Den orthomolekylære medicin.

I 1968 nedskrev Linus Pauling grundtankerne i den orthomolekylære medicin til følgende formel: ”Orthomolekylær medicin betyder bevarelse af et godt helbred og behandling af sygdomme gennem koncentrationsjustering af substanser, der normalt er til stede i or­ganismen, og som er nødvendige for sundheden”. Ordet ”orthomolekylær” (græsk ”orthos”: God, rigtig og latin ”molekular”: Mind­ste byggesten) betyder ”det rigtige molekyle” - og i overført betydning ”de rigtige næringsstoffer”. For at opretholde en optimal sundhedstilstand er menneskets biologiske system henvist til at få til­ført livsnødvnedige næringsstoffer i koncentrationer, som også normalt er til stede i kropscellerne. I modsætning til traditionel medicinsk behandling sætter man derfor ikke ind med substanser, der er fremmede for kroppens celler, men derimod med de mikronæringsstoffer, som er almindelige i menneskets stofskifte:

 • Vitaminer
 • Vitaminoider (f.eks. co-enzym Q10, L-Carnitin)
 • Mineraler
 • Sporstoffer
 • Aminosyrer og essentielle fedtsyrer.

Disse næringsstoffer er forudsætningen for en fysiologisk intakt cellefunktion, et velfungerende stofskifte og organismens optimale ydeevne.

Inden for helhedsterapien bruger man naturlige hormoner (f.eks. DHEA), sekundære plantestoffer (f.eks. flavonoider, phytoøstrogener), enzymer, præbiotika (f.eks. insulin) og probiotika (bakterie­kulturer, f.eks. Bifido). I praksis giver det ofte god mening at behandle parallelt med mikronærings­stoffer og lægemidler - ikke mindst fordi lægemidler ofte indgår i talrige vekselvirkninger med næ­ringsstofbalancen, og dette kan give ubalancer i kroppen.

Målet med den orthomolekylære medicin er:

 • Forebyggelse af kostbetingede (f.eks. aldersdiabetes) og kronisk-degenerative (f.eks. Alzhei­mer’s) sygdomme
 • Forbedring af den enkeltes sundhedstilstand (individuel næringsstofstatus)
 • Afgiftning af kroppen ved hjælp af mikronæringsstoffer (f.eks. zink og selen)
 • Optimering af en nødvendig behandling med traditionelle lægemidler
 • Opretholdelse af fysisk og mental vitalitet - også langt op i årene (anti-aging).

En snigende næringsstofmangel har følger!
Mange mennesker får ikke en tilstrækkelig tilførsel af næringsstoffer og har derfor et øget behov. Det ses specielt ved

 • kroniske sygdomme
 • langtidsbehandling og/eller mange forskellige former for behandling
 • rygning
 • et øget alkoholforbrug
 • stress
 • tiltagende miljøbelastning.

Da det kun er de færreste mikronæringsstoffer (f.eks. A-vitamin og B12-vitamin), der kan lagres i kroppen, fører en utilstrækkelig tilførsel ret hurtigt til en mere eller mindre tydelig mangeltilstand. Latent næringsstofmangel kan ikke konstateres ved en normal blodprøve og kommer først og frem­mest til udtryk i uspecifikke symptomer som nedtrykthed, koncentrationsbesvær, hyppige infektio­ner, stress. På langt sigt opstår der komplekse forstyrrelser i cellesystemerne og organernes funk­tioner, som har en sammenhæng med udviklingen af regulære sygdomme som åreforkalkning.

Læger fra Harvard University analyserede en række videnskabelige undersøgelser i tidsrummet 1966-2002 og kom til den konklusion, at blot et let vitaminunderskud øger risikoen for kroniske sygdomme betydeligt:

For lidt folsyre, B6- og B12-vitamin øger risikoen for hjerte-/karsygdomme, neuralrørsdefek­ter hos spædbørn, samt bryst- og tarmkræft.

For lavt indhold af D-vitamin og kalk i blodet øger risikoen for knogleskørhed og faren for knoglebrud.

For dårlig K-vitaminoptagelse har en forbindelse til en mindsket knogletæthed og dermed en øget risiko for knoglebrud.

En for lav tilførsel af antioxidanter (A-, E- og C-vitamin, samt lutein) forøger risikoen for man­ge af de sygdomme, der er forårsaget af frie radikaler (f.eks. AMD, åreforkalkning og kræft).

De færreste får den optimale mængde mikronæringsstoffer, så Harvard-lægerne anbefaler, at alle voksne dagligt tager en multi-vitamintablet til udligning af en mulig underforsyning. Man fokuserer specielt på ”stedbørnene” inden for vitaminerne: Folsyre, B6-, B12- og D-vitamin!

Den gyldne chance for den rådgivende helsebranche
40% af de tyske kvinder og ca. 30% af de tyske mænd tager allerede regelmæssigt et vitaminpræpa­rat, fordi de tror på, at de dermed kan beskytte sig mod sygdom, afbalancere en ensidig kost eller fremme vitaliteten og ydeevnen. Troen på mikronæringsstoffernes virkning er dels underbygget, dels endnu stærkt hypotetisk. Derfor har forbrugerne et stort behov for
information om sikre for­søgsresultater og metoder til forebyggende og supplerende behandling med mikronæringsstoffer.

Her kommer specialforretningerne ind i billedet med kompetente råd og et udbud af vitaminpræparater af god kvalitet. Salgsfremmende foranstaltninger og målrettede marketingstrategier åbner mulighederne for, at de rådgivende specialforretninger kan udvikle nye attraktive og etiske mersalgsområder.

Faktorer, som kan medvirke til at forårsage mangel på eller øge behovet for mikronæringsstoffer

Faktor

Mangel hhv. øget behov for

Kost

Kost, der er rig på kalorier og fattig på næringsstoffer

Alle næringsstoffer

Vegetarisk kost

B12-vitamin, selen, jod, zink

Slankekure

Alle næringsstoffer

Nydelsesgifte

Alkohol

Magnesium, B-vitaminer, zink

Cigaretter

C-vitamin, folsyre, selen

Miljøgifte

Udstødning, tungmetaller

Selen, zink, C-vitamin

Risikogrupper

Unge i voksealderen

Kalk, B-vitaminer, jod, zink

Gravide og ammende

Folsyre, jod, jern, kalk, magnesium

Kvinder i den fødedygtige alder

B6-vitamin, folsyre, jod, magnesium

Ældre

D-vitamin, B-vitaminer, kalk, selen, zink

Stress-plagede

C-vitamin, magnesium, B-vitaminer

Rygere

C-vitamin, E-vitamin, selen

Sportsudøvere

Magnesium, C-vitamin, E-vitamin, zink

Kroniske sygdomme

Slidgigt

Glucosamin, E-vitamin, nikotinamid

Hjerte-/karsygdomme

Magnesium Co-enzym Q10, Omega 3-fedtsyrer

Diabetes mellitus

C-vitamin, zink, krom, folsyre, magnesium

Mave-/tarmsygdomme

Alle næringsstoffer

Aldersbetinget makulær degeneration (AMD)

Lutein, zeaxanthin, C-vitamin, E-vitamin, zink, kobber

Knogleskørhed

D-vitamin, K-vitamin, kalk, zink, kobber

Ledegigt

E-vitamin, C-vitamin, selen, zink, Omega 3-fedtsyrer

Lægemidler

Afføringsmidler (laksativer)

Folsyre, kalium, magnesium, zink

Antibiotika

C-vitamin, B-vitaminer

Kolesterolsænkende (statiner)

Co-enzym Q10

Kortison-præparater

D-vitamin, kalk, C-vitamin, zink

Vanddrivende midler (diuretika)

Folsyre, magnesium, zink

Syreneutraliserende midler

B12-vitamin, zink, jern, folsyre

Health News 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012