Artikler: 7000  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

  Artikler & Produktviden
  Produktfakta
  
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Vitamin sat i forbindelse med færre dødsfald blandt ældre

Indtagelse af beta-caroten via kosten kan betyde med et fald i antallet af dødsfald som følge af bl.a. hjertesygdom og kræft hos ældre, viser en ny undersøgelse med deltager fra flere europæiske lande.

Selv efter justering for rygning kunne man påvise en direkte forbindelse mellem indtaget af beta-caroten (alfa- og beta-caroten målt sammen) og en lavere risiko for at dø af kræft, fortæller forskere fra Wageningen University i Holland. De støttes af forskere fra både Schweiz og Frankrig.

Undersøgelsesresultaterne var overraskende, fordi både forsøg med tilskud af beta-caroten og obser­vationsstudier har vist, at carotenoider øger risikoen for, at rygere udvikler en kræftsygdom. Desu­den har omfattende forsøg med beta-caroten-tilskud vist, at ”det er yderst usandsynligt, at farmako­logiske doser af beta-caroten er i stand til at forebygge hjertesygdom og kræft”, skriver forfatterne i denne måneds udgave af American Journal of Clinical Nutrition (bind 82, nr. 4, s. 879-886).

Men deres resultater underbygges af et nyere fransk observationsstudie, hvor man fandt en sammen­hæng mellem en kost med store mængder carotenoider og en lavere risiko for kræftsygdomme hos ikke-rygere. Brian Buijsse, hovedforfatter til den nye undersøgelse, siger, at de forvirrende resulta­ter, der foreligger indtil nu, kunne tyde på, at beta-caroten skal tages ”sammen med andre antioxi­danter” for at give en indvirkning på helbredet.

Indholdet af caroten i blodet kan være en markør for, hvor meget frugt og grønt en person indta­ger”, siger han til NutraIngredients.com, og tilføjer, at de fleste af deltagerne i forsøget ikke havde et indhold af caroten i blodet, som indikerede, at de tog tilskud af stoffet.”Spørgsmålet er, om der er næringsstoffer i frugt og grønt, som vi endnu ikke har opdaget, eller om beta-caroten arbejder sammen med andre antioxidanter”, forklarer Buijsse.

Forsøget analyserede data vedr. blodkoncentrationen af caroten og alfa-tocoferol blandt 1.168 ældre mænd og kvinder i Belgien, Schweiz, Frankrig, Danmark, Italien, Holland, Portugal og Spanien.

Tidligere analyser af indtaget af disse næringsstoffer og deres indvirkning på risikoen for hjertesyg­dom og kræft er blevet udført med deltagelse af midaldrende befolkningsgrupper. Men iltningsska­derne er større blandt ældre, og derfor har forskerne denne gang undersøgt muligheden for en gavn­lig indvirkning på den ældre del af befolkningen.

Data fra de forskellige lande viste store forskelle i plasma-koncentrationen af caroten og alfa-toco­ferol, tilføjer Buijsse. Begge antioxidanter var lavest hos de belgiske deltagere og højest blandt schweizerne, men kun de danske deltagere havde en koncentration, der tydede på indtagelse af stof­ferne i form af kosttilskud.

Efter en opfølgningsperiode på 10 år undersøgte forskerne årsagerne til dødsfald blandt forsøgsdel­tagerne. Alfa-tocoferol (i form af E-vitamin) havde ingen forbindelse til dødsfald generelt eller til  dødsfald af specifikke årsager. Men caroten-koncentrationen i blodet havde en forbindelse til en la­vere risiko for at dø af enten en hjertesygdom eller af kræft, selvom den lavere risiko for hjertedød kun gjaldt personer med et Body Mass Index på under 25.

Disse resultater blev bekræftet af en meta-analyse af fem observationsstudier blandt ældre, inkl. den aktuelle, fortæller forskerne.

Health News 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012