Artikler: 6997  * Produkter: 677   Kurguider: 246    ·  Home  ·  Sitemap  ·  Links     
   
    FORSIDE  |  HELSE NYT  |  GENVEJ TIL LIVET  |  GENVEJ TIL SYGDOM  |  GUIDER  |  BASISBLADE  |  PRODUKTER  |  KURGUIDEN  |  OPSKRIFTER  

Søg på HELSENYT

Søg artikler
Søg i produkter
 
Send denne side til en som det kan gavne Udskriv siden

Naturmidler er mere brugt end syntetisk medicin

Der er flere mennesker på jorden, der bruger urtemedicin end kemisk fremstillet medicin. Det hævder dr. Jan Bruhn fra ACO Läkemedel. Na­turmedicin bruges af økonomiske og kulturelle grunde - folk tror sim­pelthen mest på de gamle, nedarvede kundskaber.

Det er egentlig kun i Europa og Nordamerika, at man har svigtet naturmidlerne til fordel for kemisk medicin. Selv i Østeuropa er natumidler bredt accepterede. Her ser man dem som et supplement til lægemidlerne - ikke en erstatning. Stort set alle østlande har et statsligt medicinalforskningsinstitut. I Sverige er forskningen i naturmidler derimod ganske beskeden.

Brat opvågnen
”Vi har ingen moderne, ubrudt tradition, når det gælder naturmidler”, siger Jan Bruhn. ”Den kemi­ske lægemiddelindustri har haft stor succes, og vi har anset naturmidler for at være et overstået ka­pitel. Derfor har forbrugernes store interesse for naturmidler været en brat opvågnen for lægerne”.

Jan Bruhn nedtoner dog modsætningen mellem den syntetiske medicin og naturmidlerne - en mod­sætning, som han i stor udstrækning anser for at være skabt af sensationslystne journalister.

”Halvdelen af alle lægemidler i de industrialiserede lande, inkl. Sverige, indeholder faktisk naturli­ge eller naturidentiske råvarer (naturidentisk = syntestisk fremstillet kopi af noget naturligt). Mange af nutidens lægemidler bygger på gamle lægeurter, men i stedet for som tidligere at anvende hele planten har man nu standardiserede ekstrakter af de aktive stoffer”.

Som eksempler på naturmidler, som allerede er registreret som lægemidler, nævner Jan Bruhn lop­pefrøskaller (psyllium), sennes og den beroligende urt baldrian. ”Men i dag ville baldrian forment­lig ikke blive registreret som lægemiddel”, mener Jan Bruhn. ”Produktet er alt for uensartet. Eks­traktet indeholder en lang række stoffer, og man ved ikke præcist, hvordan de omsættes i kroppen”.

”Der findes undersøgelser, som klart viser, at nogle baldrian-arter forkorter indslumringstiden. Men alle naturmidler indeholdende baldrian er forskellige, om end det i nogle tilfælde kun drejer sig om små forskelle, og derfor ville det være nødvendigt med undersøgelser for hvert enkelt præparat for at være sikre på dets virkning. Lige præcis denne brist i standardiseringen - at man ikke ved, nøjag­tigt hvor meget aktivt stof der findes i hver dosis naturmiddel - er et dilemma.

Flere gamle lægeplanter sælges ikke længere på apoteket
Et andet problem med naturmidlerne er, at de har en forholdsvis mild virkning, som derfor altid er sværere at påvise i videnskabelige undersøgelser. Og med nutidens rationelle indgang til tingene har man fjernet flere gamle lægeplanter, som tidligere blev solgt på apoteket. Hostemedicinen timian­sirup er et eksempel.

”I min tid på Apoteksbolaget undersøgte man timian og fandt frem til, at det aktive stof var et bak­teriedræbende stof”, fortæller Jan Bruhn. ”Aha”, lød ræsonnementet, ”timian anvendes mod hoste, fordi timian er i stand til at desinficere svælget, men det er der præparater, der er bedre til”. Og så forsvandt timiansirup af sortimentet.

”To år senere blev der så offentliggjort en rapport i de internationale fagtidsskrifter, som viste, at timian indeholder stoffer, som lindrer krampe i halsmuskulaturen - noget, som er gavnligt i tilfælde af hoste. Men nu kan man ikke længere købe timiansirup på apotekerne”.

Health News 2005

 

 

 

Forrige sideGå til toppen af siden
Powered by SiteManager © 2002-2012